Framsteg för hörseln

kvinna håller hand bakom örat och lyssnar mot rosa bakgrund.jpg

Ny teknik kan avslöja innerörats hemligheter, och för med sig nya möjligheter att bota plötslig dövhet och tinnitus. En mycket speciell partikelaccelerator är en del av gåtans lösning.

– Vi behöver bli bättre på att förstå det mänskliga hörselorganets mikroanatomi och hur inopererade elektroder påverkar strukturer i hörselsnäckan, säger Helge Rask-Andersen, seniorprofessor i experimentell otologi vid Institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet.

Innerörat skyddas av kroppens hårdaste ben och därför har det länge varit svårt att studera hur det ser ut djupt inne i våra öron. Men med hjälp av synkrotronröntgen går det nu att tredimensionellt avbilda detaljer inuti örat. Forskare från Uppsala universitet har tillsammans med kollegor från Kanada använt metoden för att kartlägga innerörats blodkärl.

– Det kan leda till förbättrad elektroddesign och hörselresultat. 3D-rekonstruktioner gör att vi kan studera nya kirurgiska vägar till hörselnerven.

Elektrod mot dövhet

Studien kan ge en förklaring till varför det är så effektivt att behandla dövhet hos människor med så kallade cochlearimplantat, eller CI. Hittills har cirka 500 000 personer runt om i världen behandlats med den framgångsrika tekniken, som innebär att en elektrod opereras in i innerörat och elektriskt stimulerar hörselnerven.

I Uppsala utförs ingreppet även på patienter med grav hörselnedsättning men som kan uppfatta ljud med lägre frekvenser.

Som en fotbollsplan

För att kunna undersöka blodkärlen i de inre hörselorganen använde sig forskarna av synkrotronanläggningen i Saskatoon i Kanada. Anläggningen, som en av åtta i världen, är stor som en fotbollsplan och accelererar partiklar med mycket hög energi. Här är det möjligt att skapa bilder av innerörats minsta delar. Via datorbehandling kan bilderna sedan framställas tredimensionellt.

Forskarna hoppas att metoden i framtiden kan bidra till ny kunskap om sjukdomar som drabbar örat, som Menières sjukdom, plötslig dövhet, och tinnitus.

Källa: Uppsala universitet

27 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng