AI hittar antibiotika

bakterier i tesskålar.jpg

Under några dagar analyserade en AI hela 100 miljoner kemiska sammansättningar. Tack vare tekniken har forskare vid MIT nu hittat ett preparat som kan ta kål på 35 livsfarliga bakterier.

– Vi ville utveckla en plattform där vi kunde utnyttja kraften med artificiell intelligens för att bygga en nytt sätta att upptäcka antibiotikaläkemedel. När det kommer till sådana upptäckter är detta den första i sitt slag, säger Regina Barzilay, en av forskarna på MIT som medverkar i projektet.

70 000 fall 2050

Världshälsoorganisationen WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de största hoten mot global hälsa och utveckling idag. 2018 spådde Folkhälsomyndigheten att vi 2030 kan ha mer än 30 000 fall av resistenta bakterier och 2050 över 70 000 fall.

Men nu har alltså forskare vid MIT använt sig av AI för att hitta antibiotika för att komma till bukt med detta växande problem. En kraftfull algoritm fick analysera mer än 100 miljoner kemiska samansättningar under några dagar där en av sammansättningarna som upptäcktes kunde döda 35 typer av potentiellt dödliga bakterier.

– Jag tror detta är en av de mest kraftfulla antibiotika som upptäckts någonsin, säger James Collins, bioingenjör vid MIT.

Ny sammansättning

Forskarna tränade också algoritmen för att hitta läkemedel som hade största chans att ta död på kolibakterien. Runt 100 kandidater togs fram för fysiska tester där man tillslut hittade sammansättningen halicin.

– Den här forskningsrapporten går vidare från teoretiska simuleringar och ger testresultat som påvisar säkerheten och effektiviteten hos läkemedel upptäcka med hjälp av AI, Peter Bannister, ordförande för Institution for Engineering and Technology healthcare panel i England.

Detta är antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens betyder att bakterier är motståndskraftiga mot ett eller flera antibiotika. Vissa bakterier är naturligt motståndskraftiga mot vissa antibiotika. Men för att överleva kan bakterier också, genom förändringar i arvsmassan (mutationer), bli motståndskraftiga mot de antibiotika de utsätts för. Utsätts de dessutom under en lång tid, eller upprepade gånger och i för låga doser, gynnas de bakterier som har utvecklat en motståndskraft eftersom de har lättare att överleva.

Källa: Läkare utan gränser

Källa: BBC, Folkhälsomyndigheten

26 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng