Ygeman straffar Facebook

ukrainas-flagga.jpg

Regeringen vill att Facebook hålls ansvarigt för bedrägeriannonser på plattformen. Uttalandet kommer efter avslöjandet att tusentals personer har blivit lurade att investera i bitcoin av ett bolag i Ukraina. Framförallt äldre personer har drabbats och allt har startat med annonser på Facebook.

– Facebook tjänar en och halv miljard om året i Sverige på annonser. Då måste de också kunna garantera att de inte har bedrägliga annonser som gör att pensionärer tvingas gå från hus och hem och att de blir ett verktyg för ukrainska bedragare, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Tidigare i veckan avslöjade DN att en internationell bedrägeriverksamhet med hundratals anställda lurar personer att satsa pengar i falska investeringar i bland annat bitcoin. Bland de drabbade finns många svenska pensionärer och bedrägerierna inleds oftast med falska annonser på Facebook och andra sociala medie-plattformar.

Anders Ygeman vill se en lagstiftning på EU-nivå som ska göra att Facebook och andra nätbolag ska stå till svars för de annonser som publiceras på deras plattformar.

– Jag arbetar hårt på att samla flera andra länder bakom den svenska uppfattningen för att få till den här lagförändringen, då vi skulle kunna göra företagen medansvariga. Då är jag ganska säker på att den här typen av annonser snabbt kommer att försvinna från plattformarna.

Digitaliseringsministern vill bland annat se höga böter och viten, samt att bolagen får bättre skyddssystem och språkkompetens.

– Hade de lagt ned lika stora insatser på att skydda sig mot falska annonser som de har gjort på att göra det möjligt att målgruppsinrikta sina annonser så hade de inte haft det här problemet.

Källa: DN

4 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Voisters nyhetsbrev

Prenumerera på Voisters nyhetsbrev och håll dig uppdaterad

Stäng
Stäng