EU:s plan för AI

eu-flaggor.jpg

Europeiska kommissionen har publicerat en övergripande digital strategi för EU, en strategi för användning av data och en vitbok på åtgärder för hur unionen ska utvecklas inom AI.

 Initiativet är ett viktigt steg för att EU bättre ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Tillsammans med mina europeiska kollegor har vi en viktig uppgift i att utveckla ett digitalt Europa som genomsyras av öppenhet, konkurrens och globalt ledarskap, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Datastrategin handlar bland annat om att företag i Europa borde få utökad tillgång till data från industrin samt från staten, regioner och kommuner. Detta för att kunna skapa ökade värde för medborgarna. Då blir det också viktigt att säkerställa att individen får en ökad kontroll över sin data, vilket annars kan minska deras förtroende för digitaliseringen och dataanvändningen.

AI-vitboken handlar i sin tur om att se över hur utvecklingen av artificiell intelligens kan bli bättre.

 AI kan vara ett viktigt verktyg för att stärka välfärden och möta klimatutmaningen. Det är bra att vi nu tar fram en gemensam europeisk hållning för säker och ansvarsfull utveckling av AI, säger Anders Ygeman.

Lagstiftning för digitala tjänster

Den övergripande strategin innehåller bland annat planer på en ny lagstiftning för digitala tjänster, exempelvis regleringar av diverse sociala medier och andra internetplattformar.

 EU:s nuvarande ansvarsregler räcker inte till för att få bort och hålla borta olagligt material på internetplattformarna. Ägarnas ansvar att hålla sina plattformar fria från hat, hot och annat brottsligt innehåll bör regleras i lag. Jag välkomnar därför EU-kommissionens planer att reglera plattformsföretagens ansvar för att motverka illegalt innehåll på sina plattformar. 

De tre strategierna ska nu diskuteras av respektive digitaliseringsministrar i EU för att på så sätt ge en starkare insyn i vad medlemsländerna har för prioriteringsområden.

Källa: Regeringskansliet

20 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng