Vaccin med superdator

coronaviruset mot vit bakgrund.jpg

Tillsammans med den amerikanska staten ställer IBM sin datorkraft till förfogande i jakten på vaccin och medicin mot det nya coronaviruset. Även Microsoft och Google ingår i det nystartade konsortiet.

– De här högpresterande systemen tillåter forskare att köra väldigt stora mängder beräkningar inom epidemiologi, bioinformatik och molekylär modulering. Sådana här experiment hade tagit flera månader att genomföra på långsammare traditionella datorer, säger Dario Gill, chef för IBM Research.

Samarbete med Vita huset

IBM:s superdatorkraft är redo att hjälpa till med att sätta upp förutsägande modeller för sjukdomsförloppet för Covid-19 samt för att modellera olika typer av potentiella mediciner eller vaccin.

Ett arbete har satts igång tillsammans med olika statliga departement i USA i satsningen Covid-19 High Performance Computing Consortium.

Konsortiet kommer att ta del av forskning från hela världen och IBM kommer att ställa sin datorkraft till förfogande för de projekt som verkar mest lovande. Datorkraften uppnår 330 000 teraflops, där en flop är en så kallad flyttalsoperation per sekund, vilket kan jämföras med ett Playstation 4 som har en maxkapacitet på 1,84 teraflops.

Timmar istället för dagar

Google, Microsoft, MIT och Nasa är några av en handfull andra aktörer som medverkar i projektet.  

– Vi vet att vi med hjälp av sådan här högpresterande datorkraft kan gå igenom stora mängder data på timmar istället för dagar. Vi ser framemot att ingå i det här initiativet och bidra med beräkningskraft från Google Cloud, säger Mike Daniels, VP för Global Public Sector på Google Cloud.

Källa: CNBC, Techcrunch

24 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng