Hackare nyttjar corona

stetoskop-vården-coronavirus.jpg

Hackare fortsätter att utnyttja oron kring coronaviruset genom att distribuera ransomware. Säkerhetsföretag tror att antalet attacker kan bli som högst i samma veva som utbrottet når sitt klimax, vilket kan försvåra för sjukvården.

I och med coronavirusets utbrott kan vården drabbas hårdare än vanligt av ransomwareattacker. Enligt säkerhetsföretaget Emsisoft ökar antalet attacker ofta på våren och sommaren, och i år lär ökningen bli än större. Främst handlar det om hackare som är ute efter snabba pengar och stater som försöker skapa kaos. 

– Det är troligt att antalet vårdinstanser som påverkas av ransomware kommer att öka under de kommande månaderna och tyvärr kan detta sammanfalla med toppen av coronavirus-utbrottet. I år lär attacktoppen bli än tydligare på grund av personalbrist samt att allt fler arbetar hemma men utan tillräckliga säkerhetsrutiner och ibland med personliga enheter, skriver Emsisoft i ett blogginlägg.  

Gratis hjälp

Men det finns motkrafter. Emsisoft har tillsammans med Coveware utlovat gratis hjälp åt sjukhus och andra aktörer som arbetar med kritisk vård och som blivit utsatta för ransomware.

– Målet är att vården på kortast möjliga tid, med minimal påverkan på patienter, ska kunna bli verksamma som vanligt igen. Att ökningen av ransomware kan sammanfalla med toppen på coronautbrottet kan annars leda till en väldigt prekär situation, säger Brett Callow, hotanalytiker på Emsisoft.

Samtidigt menar Mikko Hyppönen, chefsforskare på F-Secure, att hackare som försöker dra nytta av coronaviruset bör se upp.

– Om du riktar dig in på datorsystem på sjukhus under pandemin, kommer vi att använda alla våra resurser för att jaga dig.

Färre kan betala lösensumma

Ett potentiellt problem för hackare kan dock vara att den ekonomiska krisen leder till att färre företag och individer har råd att betala sina angripare, även om de skulle vilja.

– Det kan leda till att hackare, som kompensation, kommer att försöka öka antalet mål, säger säkerhetsforskaren Kevin Beaumont.

Källa: Databreachtoday

30 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng