Ransomware växer

piller-sjukhus.jpg

Ransomwareattacker är fortsatt det vanligaste cyberhotet och attackerna sker i stor utsträckning mot vård, myndigheter och kommunal verksamhet. Samtidigt ökar nätfiske via Office 365 med 100 procent. Det visar en ny undersökning från Trend Micro.

‒ Digital transformation har varit en ledstjärna inom många branscher under lång tid nu och har lett till fantastiska framsteg, men säkerheten har många gånger prioriterats ned med konsekvensen att dessa digitala dörrar lämnas vidöppna för cyberbrottslingar, säger Johnny Krogsboll, it-säkerhetsexpert på Trend Micro Sverige.

Ransomwareattacker, även kallat utpressningsattacker, ökar med 10 procent. Mest utsatt för den här sortens angrepp är sjukvårdssektorn, följt av myndigheter samt andra statliga och kommunala verksamheter. En mer glädjande siffra är dock att antalet nya ransomware-familjer minskar med 55 procent.

Det blir också allt vanligare med hackarallianser, där syftet är att genomföra koordinerade och mer lönsamma utpressningsattacker. Ett exempel är gruppen Sodinokibi som genomförde 22 samordnade attacker mot myndigheter i Texas och krävde verksamheterna på en lösensumma på 2,5 miljoner dollar.

Nätfiske och vd-mejl

Det totala antalet försök till nätfiske minskar med 28 procent. Tittar vi bara på fisket mot Office 365 ser det dock helt annorlunda ut, där vi istället kan se en ökning på 100 procent. Det är en följd av att antalet användare av plattformen växer snabbt vilket gör den till en lockande attackyta.

Vd-bedrägerier via mejl har växt starkt tidigare men nu har utvecklingen planat ut något och ökar med 5 procent.

Alla siffror är tagna från den årliga rapporten The Sprawling Reach of Complex Threats: 2019 Annual Security Roundup som summerar säkerhetsåret 2019.

‒ Bristen på grundläggande säkerhetshygien är fortfarande skrämmande stor, med föråldrade operativsystem och opatchade sårbarheter som skapar en idealisk spelplan för utpressare och cyberkriminella som letar efter snabba pengar, säger Johnny Krogsboll. 

Källa: Trend Micro

28 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng