Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan cisco och voister

En smartare it-nyhetssajt

Flyg med wifi 6

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Adobestock 3 mars 2020 digit

– Nu är vi mitt uppe i övergången till wifi 6 och vi ser att de flesta klienttillverkarna idag har premiummodeller som har stöd för wifi 6. Samsung var tidigt ute och Apple kom i september med Iphone 11 med ett sådant stöd. Och det är roligt att konstatera att här på Cisco Live där vi har 17 000 uppkopplade användare har ungefär tio procent av dem stöd för wifi 6, sannolikt via Samsung Galaxy S10 eller Iphone 11, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

Hur märker användarna det?

– De märker ingen skillnad, men vi ser i vårt system hur många som är uppkopplade. Det intressanta här är egentligen inte vilken teknik som används, utan målet med wifi 6 är att vi ska kunna ha flera användare med högre bandbredd och kortare svarstider så att de får en bättre upplevelse. Det går vi mot succesivt nu när det blir fler och fler klienter som kan anslutas med wifi 6. Det gynnar alla eftersom man kan utnyttja etern mycket mer effektivt.

Hur märks det när det används?

– Applikationer som annars skulle gå sakta och som förra året kanske hade laggat lite går snabbare. Det intressanta är att vi har samma mängd frekvenser och kanaler, men vi kan trycka genom mycket mer data och ansluta fler klienter och det är en av de stora fördelarna med tekniken. Precis som 5G har det som mål att ge mer kapacitet och kortare svarstider för bättre applikationsupplevelse.

Man bygger för framtiden och det är väldigt viktigt.

Hur är status i Sverige?

– Det är roligt att konstatera att det händer grejer där nu. Vi märker att våra kunder anammar den här nya tekniken och de äldre accespunkter som skiftas ut ersätts ofta av wifi 6-accespunkter, inom kommuner, städer och stora företag och organisationer. Man bygger för framtiden och det är väldigt viktigt.

En del tycker att det är en stor investering och vill avvakta. Vad tycker du?

– Jag förstår att man har en tajt budget och kanske nu mer än någonsin. Men det är väldigt viktigt att man tänker för framtiden och det som byts ut idag ska man ju faktiskt leva med i ungefär sju år. Och när vi nu ser att det händer så mycket på klientsidan är det viktigt att man tar höjd för detta så att man har stöd i nätet och inte behöver växla in nätkomponenter i förtid. Sedan vill vi ju också ge mervärdesfunktioner i nätverken.

– Vi pratar ofta om att växla upp näten genom och göra dem framtidssäkra genom att den som driftar nätet förstår vad som händer i det på ett bättre sätt. Där kommer Cisco DNA, Digital Network Architecture in i bilden. Vi kan strömma telemetridata från de nya modellerna av accespunkter och väldigt exakt tala om hur applikationer presterar.

– Den möjligheten hade vi inte tidigare och det kommer bli väldigt viktigt framöver att förstå bättre vad som händer i nätverken och på så sätt möta behovet hos vissa grupper av användare.

Hur långt har ni kommit om ett halvår?

– Då hoppas jag att vi kanske har 30 procent anslutna klienter eller fler. Och jag tror att vi kommer att se fler realtidskritiska applikationer på event som Cisco Live, men också på flygplatser, shoppingscenter och i näten hos stora företag och regioner.

Rekommenderad läsning

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

två boxningshandskar hänger på en tegelvägg.jpg
video

Så funkar Wifi 6 med 5G

25 sep 2019 digit

Nya generationens wifi kommer göra vår uppkopplade vardag ännu smartare och smidigare. Med liknande kostnader som äldre teknik men med ökad kapacitet kommer wifi 6 att bli en viktig del av 5G-nätet.

närbild på spindelnät med små vattendroppar2.jpg
video

Håll koll på ditt nätverk

6 maj 2019 digit

Live Action är programvaran som ger dig överblick över samtliga routrar och switchar i ditt bolag, och som dessutom erbjuder dig möjlighet att reparera dem om något går fel. Som handen i handsken för alla som tittar på SD-WAN-teknologin. 

jerhamre.jpg
video

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

sjukvårdspersonal springer med patient i sjukhussäng.jpg
video

Kalmars säkra nät

29 jan 2020 digit

Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken. 

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

alphace.jpg

Så fick AlphaCE trådlöst

11 apr 2018 digit

Expansiva utbildningsföretaget AlphaCE behövde en säker och flexibel nätverkslösning till samtliga kontor inom bolaget. Det blev molnbaserade Cisco Meraki.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.