Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

– Nu är vi mitt uppe i övergången till wifi 6 och vi ser att de flesta klienttillverkarna idag har premiummodeller som har stöd för wifi 6. Samsung var tidigt ute och Apple kom i september med Iphone 11 med ett sådant stöd. Och det är roligt att konstatera att här på Cisco Live där vi har 17 000 uppkopplade användare har ungefär tio procent av dem stöd för wifi 6, sannolikt via Samsung Galaxy S10 eller Iphone 11, säger Peter Jerhamre, lösningsarkitekt, Cisco Sverige.

Hur märker användarna det?

– De märker ingen skillnad, men vi ser i vårt system hur många som är uppkopplade. Det intressanta här är egentligen inte vilken teknik som används, utan målet med wifi 6 är att vi ska kunna ha flera användare med högre bandbredd och kortare svarstider så att de får en bättre upplevelse. Det går vi mot succesivt nu när det blir fler och fler klienter som kan anslutas med wifi 6. Det gynnar alla eftersom man kan utnyttja etern mycket mer effektivt.

Hur märks det när det används?

– Applikationer som annars skulle gå sakta och som förra året kanske hade laggat lite går snabbare. Det intressanta är att vi har samma mängd frekvenser och kanaler, men vi kan trycka genom mycket mer data och ansluta fler klienter och det är en av de stora fördelarna med tekniken. Precis som 5G har det som mål att ge mer kapacitet och kortare svarstider för bättre applikationsupplevelse.

Man bygger för framtiden och det är väldigt viktigt.

Hur är status i Sverige?

– Det är roligt att konstatera att det händer grejer där nu. Vi märker att våra kunder anammar den här nya tekniken och de äldre accespunkter som skiftas ut ersätts ofta av wifi 6-accespunkter, inom kommuner, städer och stora företag och organisationer. Man bygger för framtiden och det är väldigt viktigt.

En del tycker att det är en stor investering och vill avvakta. Vad tycker du?

– Jag förstår att man har en tajt budget och kanske nu mer än någonsin. Men det är väldigt viktigt att man tänker för framtiden och det som byts ut idag ska man ju faktiskt leva med i ungefär sju år. Och när vi nu ser att det händer så mycket på klientsidan är det viktigt att man tar höjd för detta så att man har stöd i nätet och inte behöver växla in nätkomponenter i förtid. Sedan vill vi ju också ge mervärdesfunktioner i nätverken.

– Vi pratar ofta om att växla upp näten genom och göra dem framtidssäkra genom att den som driftar nätet förstår vad som händer i det på ett bättre sätt. Där kommer Cisco DNA, Digital Network Architecture in i bilden. Vi kan strömma telemetridata från de nya modellerna av accespunkter och väldigt exakt tala om hur applikationer presterar.

– Den möjligheten hade vi inte tidigare och det kommer bli väldigt viktigt framöver att förstå bättre vad som händer i nätverken och på så sätt möta behovet hos vissa grupper av användare.

Hur långt har ni kommit om ett halvår?

– Då hoppas jag att vi kanske har 30 procent anslutna klienter eller fler. Och jag tror att vi kommer att se fler realtidskritiska applikationer på event som Cisco Live, men också på flygplatser, shoppingscenter och i näten hos stora företag och regioner.

3 mars 2020 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Dell Apex Edge Michael Dell Keynote
Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

7 maj 2021 digit

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information.