Chefens cyberångest

dollarsedlar som brinner.jpg

Fler lagar och bättre samarbeten mellan politiker och näringslivet. Det är några av de åtgärder chefer i storbolag vill se för att komma till rätta med den ökande mängden cyberhot.

– Hela 73 procent av de medverkande bolagscheferna uttrycker oro för cyberhoten. Utöver de egna strategierna för att hantera utmaningen efterlyser de även mer av lagstiftning och samarbete, säger Katja Severin Danielsson, partner och specialist på styrelsefrågor, PwC Sverige.

Fler lagar

71 procent av de tillfrågade vd:arna tror att beslutsfattare kommer att införa mer lagar som tvingar företagen att reglera sitt innehåll på internet, till exempel i sociala medier. Vidare menar 75 procent att cyberhot är det som har överlägset mest påverkan på företagets cybersäkerhet.

Och bara en av fem tycker att näringslivet och politiken tar gemensamma steg mot ökat samarbete kring gemensamma internationella policies och regler för cybersäkerhet. 

Undersökningen baseras på svar på frågor om cybersäkerhet från 1600 företagsledare över hela världen. ­­­

– Här handlar det inte bara om synen på säkerhet för det egna bolaget. När cheferna får lista de viktigaste områdena när det gäller behov av samarbete för att stärka samhällets säkerhet och förtroende, så hamnar cybersäkerhet på en tydlig förstaplats.

– Eftersom attacker kan få konsekvenser utanför den egna verksamheten så är det viktigt att inte isolera cybersäkerhetsarbetet till det egna bolaget. Organisationen måste hålla koll på leverantörer och partners, men även förstå den egna säkerhetsrollen i leverantörskedjan.

Syns mindre på nätet

Företagsledarna uppger dessutom att de själva har dragit ner på sin digitala närvaro och nästa var fjärde person har slutat använda digitala assistenter som Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri.

– Det kan finnas olika orsaker till den här beteendeförändringen men det kan mycket väl bero på oro för cyberhot som avlyssning, utpressning och bedrägerier. Vi har ju på senare tid sett flera exempel på företagsledare som råkat ut för cyberincidenter, så agerandet här kan vara en försiktighetsåtgärd, säger Jakob Bundgaard, partner och ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.

Källa: PwC

25 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng