Så fångar Anticimex fler kryp med IoT

kackerlacka.jpg

Anticimex lanserar ett digitalt verktyg i kampen mot kackerlackor. Fällan Smart Sense övervakar sin miljö konstant och skickar direkt ut varningar ifall en kackerlacka fångas.

– Den stora vinsten med Smart Sense är just övervakningen. Kackerlackor är bra på att gömma sig och är aktiva på natten. Utan de här fällorna är det inte säkert att man upptäcker kackerlackorna i det tidiga skedet som är så viktigt, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Kackerlackor är smittbärare av olika sjukdomar och deras sekretet kan förorsaka allergiska reaktioner. De kan vara svåra att bli av med då honan lägger äggkapslar med 30-40 ägg som kläcks efter ett dygn. Under 2019 genomförde Anticimex 3939 saneringar av insekten runt om i Sverige, vilket är en minskning med 21 procent jämfört med 2018. Det tros vara en följd av bland annat bättre saneringsmetoder.

Inbrottslarm mot insekter

Nu kommer alltså ytterligare ett redskap i kackerlackskampen: Smart Sense. Den digitala fällan funkar som ett inbrottslarm mot flygande och krypande insekter då den registrerar aktivitet via förändringar i temperatur och skickar varningar till Anticimex kontrollcenter. Därifrån får Anticimex göra en riskbedömning och sätta in åtgärder i tid så att minsta möjliga skada hinner åsamkas. Smart Sense lockar även till sig insekterna med feromoner eller lockämnen.

– När vi började använda beten i bekämpningen har vi kunnat locka fram kackerlackorna för mer effektiva saneringar. Men fortfarande är det alldeles för vanligt med kackerlackor mot bakgrund av vilka problem de skapar. Vi behöver upptäcka dem tidigt för att undvika spridning, något vi nu kan genom att kombinera ny teknik med moderna saneringsmetoder, säger Håkan Kjellberg.

Smart Sense kan även monteras upp på väggen för att förebygga flygande insekter, exempelvis mott.

Källa: Anticimex

11 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT