Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Mycket data, liten server

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Lenovo 21 februari 2020 digit

– Edge-servern gör det möjligt för kunder att samla in och hantera sin data lokalt, med en enhet som inte är mycket större än en laptop, säger Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

75 procent edge

Ungefär 10 procent av all data som samlas in i det som på engelska kallas edge, alltså själva datainsamlingspunkterna, bearbetas och lagras också där. Enligt Gartner kommer denna siffra stiga till 75 procent till 2025.

Det är den framtiden som Lenovo vill möta med SE350 Edge Server. Med mått som en mindre stationär dator och en vikt på knappt fyra kilo är den framförallt tänkt att fungera som en sorts mellanstation för de som vill och behöver kunna utföra beräkningar och hantera data på samma plats som datan samlas in.

Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik.

För kontor eller butik

Servern är ruggad, det vill säga den tål stötar eller om någon skulle tappa den, den klarar av temperaturer mellan 0 och 55 grader, är tålig mot damm och smuts, har möjlighet att koppla upp sig mot både ett trådlöst nät och mot mobilnät, och kan placeras ut på vilket håll som helst. Intelprocessorn och övriga delarna i servern är specialbyggda för just den här produkten.

Den som ska använda servern beställer den färdigkonfigurerad efter just sina behov.

– Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik som vill förhindra ett stopp om deras terminaler sluta fungera på grund av fördröjning. Den passar även mindre företag eller lokalkontor som vill använda Azure eller för kontor som vill ha serverkraft, men som inte har plats eller möjlighet att sätta in ett helt datacenter.

Är det en tjuv?

Ett annat område som servern kan vara användbar till är kameraövervakning. Tidigare har en av utmaningarna varit att det som filmas med en övervakningskamera sparas ned lokalt i begränsad kvalitet utan möjligheten att lägga på smarta funktioner.

tina lenovo proffe.jpg

Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

– Vi har ett samarbete med Pivot3 som arbetar med videoövervakning. Vår server kan stå för beräkningarna på plats, och skicka vidare data till ett datacenter eller till molnet. Det finns också möjlighet till att kombinera beräkningskraft tillsammans med molnet och lägga på en AI-funktion, som hjälper kamerorna att identifiera personer som dyker upp. Om det är en städare som känns igen skickas inget larm, men om det är någon obehörig kan larmet gå igång.

Säker server

Att servern är liten och lätt kan förstås innebära en ökad stöldrisk. Därför krypteras allt innehåll och servern stängs ned om chassit öppnas, eller om någon flyttar på den när den är igång. 

– Edge servern är till för dem som av olika anledningar vill förlänga sin datahall eller sitt moln och få lokal kraft eller för dem som samlar in data som bör behandlas lokalt men där en stor serverhall inte är aktuell. Den är ihopsatt på ett sätt som är unik för marknaden och är certifierad för bland annat Microsoft Azure Stack och VMware vSan, säger Tina Borgbjerg.

Lenovo ThinkSystem SE350 Edge Server.jpg

Lenovo Thinksystem SE350 Edge Server

Servern mäter 215x40x376 mm och väger cirka 3,8 kilo och kan komma specialbyggd utifrån varje kunds enskilda behov. Den kan konfigureras med upp till 256 gb ram och 16 terrabytes lagring. Den har även grafikkortsstöd om man kör CAD-program och vill arbeta i molnmiljö.

Rekommenderad läsning

Kvinna Med Kundvagn I Butik

Coops digitala plan

18 jan 2021 digit

Coop satsar stort på att bli en dagligvaruhandel i framkant med smarta tekniker både online och i butik. Några av lösningarna är Scan and Pay, neurala nätverk och en onlinebutik som vet vad just du behöver.

Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt.