Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort. 

 Efter flera års intensivt utvecklingsarbete presenterade vi innovationen för två år sedan och började implementera tekniken i produktionen under förra året. Nu tillverkas i stort sett alla våra produkter med LTS, säger Thomas Hedin, miljö- och hållbarhetschef på Lenovo.

För ungefär tio år sedan förbjöds bly i elektronik, genom Rohs-direktivet. Resultatet blev att industrin började använda en annan typ av lod som krävde en högre temperatur, vilket i sin tur innebar ökade koldioxidutsläpp samt en del kvalitetsproblem med kretskort och komponenter.

LTS, Low Temperature Solder, är en ny typ av lödning som innebär att man kan sänka temperaturen med 70 grader ned till 180 grader, och därmed går produktionens koldioxidbelastning ned med 35 procent.

– Vi minskar våra koldioxidutsläpp med 6 000 ton per år men det är svårt att sia om vad besparingarna totalt skulle kunna bli för hela industrin. Man kan ju själv räkna ut att de skulle bli väldigt stora då Lenovo står för 25 procent av den globala PC-marknaden.

Fritt för alla

Lenovo släppte patentet fritt under slutet av förra året och nu kan hela industrin dra nytta av LTS. Att gå över till LTS ska, enligt Lenovo, vara enkelt. Det är bara en ny typ av lod, ingen ny tillverkningsutrustning krävs.

Thomas-Hedin.jpg

Thomas Hedin, miljö- och hållbarhetschef på Lenovo.

– Det är inte bara miljöaspekterna som är tydligt positiva. Tidigare kunde kretskorten ta skada i produktionen på grund av den höga temperaturen. Det ledde till större kassering i produktionen  ett problem som nu har minskat drastiskt. Även produktionskostnaderna har sjunkit som ett resultat av detta.

 Vi ser bara fördelar, så det finns ingen anledning till att inte använda tekniken.

Vad är nästa steg?

 Vi sprider tekniken i samarbete med bland annat Inemi som är ett utvecklingskonsortium bestående av 90 företag, organisationer och så vidare. Då vi arbetar med samma fabriker som några av våra konkurrenter, så spiller LTS automatiskt över på dem och vi ska för vår del se till att produktionen är så miljövänlig och effektiv som den kan vara, säger Thomas Hedin.

Mer om LTS

Besparingen av 6 000 ton koldioxid per år motsvarar cirka 49 miljoner kilometer med en genomsnittlig bil och 49 miljoner kilometer motsvarar cirka 1200 varv runt jorden.

Källa: Lenovo/Transportstyrelsen 

22 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng