Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Vinnare väljer workstation

Bolag inom bygg- och läkemedelsbranschen har redan fattat grejen med en workstation. Med en bättre dator fullspäckad av certifieringar kan alla medarbetare arbeta effektivt.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 25 oktober 2019 digit

– En workstation är helt enkelt en bättre dator som är framtagen för att klara specifika arbetsuppgifter, säger Johan Westerdahl, produktspecialist workstation på Lenovo.

En kraftfull maskin

Lenovos workstation kommer i många olika storlekar och utformningar. Den kanske viktigaste skillnaden mellan en workstation och en mer traditionell arbetsdator är att en workstation har certifieringar från både mjuk- och hårdvaruleverantörer.

Det innebär att du som användare är garanterad att arbeta smärtfritt i de program som behövs i just det arbete som du ska utföra, eftersom din workstation är anpassad därefter.

Lenovo har workstation anpassade till olika branscher och där många av arbetsuppgifterna kräver en extra kraftfull dator. Det handlar till exempel om branscherna bygg, tillverkning, finans, läkemedel, sjukvård och energi.

– Det är exempel på branscher där medarbetarna är vana att de har en dator anpassade efter deras behov. En del av certifieringarna berör hårdvara som exempelvis grafikkort för röntgen, där skärmtillverkare för den medicinska branschen certifierar våra datorer för deras grafikkort. På så sätt är det 100 procent säkerställt att bilderna visas korrekt för en läkare, säger Johan Westerdahl.

Kontor efter

De som traditionellt ligger efter när det kommer till att skräddarsy sina datorer efter behov är traditionella kontorsföretag. Det vill säga bolag med anställda som gör lite av varje och som kanske inte antas behöva ha så mycket kraft i sin dator.

– Det har varit lättare att ge ungefär samma modell av dator, med någon sorts minimumstandard, till alla i organisationen, oavsett vilka arbetsuppgifter de har. Men en marknadsanställd som börjar jobba mer och mer i Photoshop eller medarbetarna på en ekonomiavdelning, som ofta sitter med tunga excelark, behöver ofta en dator med mer kapacitet än vad en traditionell dator har. 

Tre argument

För att öka effektiviteten för alla förespråkar Johan Westerdahl en behovsanalys för varje enskild funktion eller enhet på företaget. Det kan på förhand låta som en dyr investering med workstations för fler anställda, men att ge användare som verkligen drar nytta av en prestandaökning på kanske fem procent per år, innebär många besparade timmar.

johan westerdahl.jpg

Johan Westerdahl.

– För det första är datorn certifierad av en rad olika mjukvarutillverkare, så skulle något hända där användaren behöver kontakta mjukvarutillverkarens supportavdelning garanterar de support på de maskiner som är certifierade.

– För det andra kommer dessa datorer i kraft av att vara workstations vara bättre och kan därför återanvändas i större utsträckning.

– För det tredje kommer effektiviteten att öka och tid att sparas för medarbetarna. Erfarenheten jag har av de kunder jag talar med som använder workstations mer utbrett är dels att deras datorer rent konkret arbetar snabbare, dels blir ju alla glada av att ha lite mer kraft i sin dator, och man slipper att folk blir frustrerade och sura på ett hjul som snurrar och att man får sitta och vänta, säger Johan Westerdahl.

Rekommenderad läsning

kille gör bakåtvålt i sanden.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lekande lätt med Lenovo

25 jun 2019 digit

Fler och fler mötesrum utrustas med lösningar för att kunna sätta upp snabba videomöten. Bekymret är dock att det inte alltid går så fort som man skulle vilja. Det problemet vill Lenovo lösa med sin 100-procentigt Microsoftbaserade Thinksmart Hub 500.

tomma färglada shoppingpåsar på rad.jpg

Handla för miljön

3 maj 2019 digit

Fintechbolaget Doconomy lanserar ett kreditkort som stoppar dig när du har nått ditt personliga klimatavtryck i enlighet med Parisavtalet.

demonregissor-i-vitt-och-svart.jpg
video
ett samarbete mellan adobe och voister

Enklare med Adobes videoapp

26 apr 2019 digit

Video är det innehåll på sociala medier som får mest spridning och högst genomslag. För kommunikationsavdelningar med begränsad budget men höga krav på kvalitet finns nu Adobe Premiere Rush, videoredigeringsappen som gör alla till demonregissörer på tre minuter.

två personer går och tittar i sina mobiler och möts på vägen.jpg
video
ett samarbete mellan Cisco och Voister

Apparnas bästa nätverk

17 maj 2019 digit

En mjukvara som gör att alla delar av verksamheten kan arbeta lika snabbt och säkert, och inte behöver tänka på var och hur applikationerna lagras. SD-WAN är Ciscos senaste satsning inom nätverk.

kritiskt-lage-under-operation2.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

12 apr 2019 digit

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

två personer spelar cello.jpg
video
ett samarbete mellan Arrow och Voister

Orkestrera med Oracle

21 maj 2019 digit

För att underlätta för verksamheter att hantera sina affärssystem i molnet har Oracle Cloud med färdigpaketerade tjänster för olika branscher, från finans till industri. Och med sitt välkända kodspråk blir molnresan smidig.

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

panoramic-aerial-view-of-malmo-sweden.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Ciscos nya nätsatsning

5 apr 2019 digit

Med ett mjukvarubaserat nätverk kan du lättare hantera och anpassa trafiken och samtidigt minska dina kostnader. Lösningen SD-WAN är Ciscos senaste nätverkssatsning och speciellt anpassat för verksamheter med kontor och filialer på flera platser.

tjej sitter på marken i stor klänning med två vita hundar i vinterlandskap.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP för kreativa jobb

1 mar 2019 digit

Världens mest kraftfulla delbara dator kommer från HP och heter ZBook x2. Med bluetooth-tangentbord, Dreamcolor-skärm och Wacoms pennteknologi integrerat så låter den bland annat illustratörer och konstnärer maxa sin fulla potential.