Miljoner till KTH

robot-läser-och-lär-sig.jpg

Danica Kragic på KTH har tilldelats 47 miljoner för att forska hur robotar kan lära sig att hitta och använda sig av information på nätet. Förhoppningen är att robotar i framtiden inte behöver vara förprogrammerade utan kan komma att vara självlärande. 

– Robotar har redan tagit över en mängd arbetsuppgifter inom exempelvis sjukvård och industri och med goda effekter. Denna utveckling behöver accelereras vilket kräver signifikanta framsteg inom robotikområdet, säger Danica Kragic, professor i datologi på KTH.

Pengarna kommer från Vetenskapsrådets rådsprofessorprogram och anslaget är över tio år. Det ska finansiera grundforskning om olika sorters autonoma system som lär sig att samspela både med varandra och med människor. 

– Projektet handlar om att ta fram olika tekniker inom datorseende, maskininlärning, reglerteknik och robotik som behövs för att möjliggöra den här utvecklingen.

Planen är att robotar ska kunna lära sig genom att hitta och använda information på internet. Fördelarna är att informationen är lättillgänglig och att robotar inte kommer att behöva vara förprogrammerade för alla uppgifter de ska utföra, de kommer att lära sig på nätet. Danica Kragic menar att forskningen kan komma att hjälpa Sverige i våra kommande välfärdsutmaningar.

– En stor utmaning för Sverige är hur vi i vårt samhälle med förändrad demografi, en ökande andel äldre befolkning och en betydande mindre del som arbetar, ska kunna behålla en hög nivå av livskvalitet.

Den nya forskningen är relaterad till Danica Kragic tidigare arbete, men nu kommer ett större fokus ligga på inlärning och samarbeten mellan olika system.

– Artificiell intelligens och maskininlärning har blivit allt viktigare teknologier och nya metoder måste utvärderas väldigt detaljerat innan nya produkter kan komma ut på marknaden. 

Källa: KTH

5 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng