Nu svettas robotar

gul robotarm i 3d.jpg

Effektiv kylning är en utmaning för utvecklingen av effektiva, självgående robotar. Nu har forskare vid Cornelluniversitetet utvecklat en teknik som hjälper roboten reglera sin temperatur på samma sätt som människor.

– Förmågan att svettas är en av människans mest anmärkningsvärda egenskaper. Svettning drar nytta av förångad vätska så att kroppens temperatur hålls lägre än omgivningens. Som så många gånger förr, har naturen mycket att lära oss ingenjörer, säger TJ Wallin, forskare på Facebook Reality Labs och en av studiens medförfattare.

Större och tyngre

Att lösa värmeregleringen hos robotar som rör sig fritt och är tillverkade i mjuka syntetmaterial är en förutsättning för den fortsatta utvecklingen inom området. Dagens lösningar med fläktar har tydliga nackdelar, bland annat för att de gör roboten större och tyngre.

Nu har ett forskarteam vid Cornelluniversitetet skapat svettkörtlar för robotar. Med hjälp av bland annat 3D-teknik har de utvecklat ställdon i två olika hydrogelmaterial och resultatet kan liknas vid smarta svampar fyllda med vätska.

Sval och fräsch

Dessa konstgjorda svettporer utvidgas automatiskt för att frigöra vätska, och stängs automatiskt när temperaturen sjunker under 30°C. Förångningen minskar ställdonets yttemperatur med 21 grader C inom 30 sekunder, en kylningsprocess som är ungefär tre gånger effektivare än hos människor. Kyleffekten blir ännu större om ställdonen får hjälp av en extern fläkt.

Nackdelarna med tekniken är än så länge att den kan begränsa robotens rörlighet. En annan är att roboten behöver lagra vätska och det är vad forskarteamet jobbar vidare med nu. 

Källa: Eurekalert.org

3 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng