Kalmar driver standard

andmamma med ungar bakom går på väg.jpg

För att Sverige ska nå digitaliseringsmålen krävs det standarder som alla kan dra nytta av. Kalmar stad ingår i ett projekt som ska göra det lättare för kommuner att dela erfarenheter och plattformar med varandra. 

­– Tillsammans med kommunala bolag och förvaltningar i kommunen har vi verkligen fått fart på den digitala utvecklingen i Kalmar, säger Niklas Hörling, digitaliseringschef i Kalmar stad.

City as a Platform

Kalmar är mitt uppe i projektet City as a Platform tillsammans med 15 andra kommuner. Projektet handlar om att undersöka hur ett ramverk för information från sensorer in till en central dataplattform kan fungera och hitta en gemensam standard för informationsöverföring.

Det kan till exempel vara lösningar till smarta parkeringsplatser med sensorer som pratar med varandra.

Utmaningen är att hitta det som ger tillräckligt mycket värde.

– Vi ser möjligheter att utbyta bra lösningar på ett bra och enkelt sätt mellan kommuner. Om Stockholms stad uppfinner en parkeringslösning ska vi kunna beställa samma plattform och införa en liknande lösning hos oss.

Tanken är att Kalmar, tillsammans med övriga kommuner, ska starta ett antal proof of concepts som utvärderas och sedan hitta en standard som kan fungera likartat i minst tre av Sveriges kommuner.

Gemensamt för lösningarna är att de både ska ge en intern verksamhetsnytta och en nytta för medborgarna. Inom ramen för City as a Platform är ett antal mindre testprojekt igång i flera kommuner. Kalmar har börjat att mäta badtemperatur på ett antal badplatser och som sedan visas via kommunen app.

Framöver finns även planer att förse livbojar med sensorer så att de kan detekteras.

– Idag behöver personal åka runt för att se om livbojar är på plats. Kan vi istället få en signal till våra system om en livboj saknas räcker det med att vi åker ut när det väl händer och då kortas dessutom ledtiden när bojen är ur funktion.

niklas_2.jpg

Niklas Hörling, digitaliseringschef i Kalmar kommun.

Bara en början

Niklas Hörling tror att samarbetet mellan kommuner att ta fram gemensamma plattformar bara har börjat.

– Utmaningen är att hitta det som ger tillräckligt mycket värde. Gör vi bara det kommer vi att få en enorm nytta och verkningsgrad i de här tjänsterna.

Det finns goda exempel från kommuner i Spanien och Grekland, som trots en stram ekonomisk situation har lyckats använda teknik och IoT för att driva på förändring.

– Även om vi i Sverige skulle gå mot en tuffare ekonomisk tid för offentlig sektor kan till exempel sensorteknik vara en möjliggörare, bara vi hittar rätt nyttor med det vi gör.

19 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Kalmar kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng