Stenas plan för Azure

stenametall-klo.jpg

Stena Metall är i början av sin resa till Azure. Med det följer minskade hårdvaruinvesteringar, bättre kontroll på all data, ett annorlunda säkerhetstänk och en ökad flexibilitet. 

– Att vi inte haft för bråttom med vår migreringsresa gör det möjligt för oss att våga testa nya funktioner, bryta gamla sanningar och viktigaste av allt att våga göra fel. En av de stora fördelarna för oss kommer vara att gå från capex till opex, det vill säga minska på exempel stora hårdvaruinvesteringar och istället gå till en prenumerationsbaserad modell där vi betalar för det vi faktiskt nyttjar, säger Oskar Karlström, Cloud Architect på Stena Metall. 

Att flytten till Azure än är i sin linda ser Oskar Karlström som en fördel för företaget, då molnet kan vara svårt att få inblick i och styrning över. Under Microsoft Ignite i Orlando märkte han att Microsoft inser att företag behöver stöd, då det pratades mycket om just styrning och efterlevnad i Azure, med bland annat Azure Policy för till exempel CIS.

– Det som går att göra på ett eller två sätt on prem, går att göra på minst tio olika sätt i molnet. Och inget rätt eller fel finns. Men nu har vi fått erfarenhet själva och även kunnat se hur andra har gått tillväga.

– Eftersom vi har den största delen av vår verksamhet i Europa så används våra applikationer mest mellan 7.00 till 18.00, resten av tiden är relativt lugn. I molnet får vi möjligheten att dra ner resursutnyttjandet utanför peak hours och därigenom minska kostnaderna, det är en betydligt mer flexibel modell man får genom att nyttja molnet.

Snackisen Azure Arc 

Den hetaste nyheten under Ignite var Azure Arc. Tjänsten ger användare bland annat möjligheten att köra Azure-tjänster on premise eller i andra molnmiljöer och samtidigt managera dem med bland annat governance-funktioner från Azure.

– Det ger också en holistisk vy för oss som har en del data on prem eller är kunder även hos andra molnleverantörer. Det är en intressant funktion som ger en bra överblick över vår infrastruktur.

Zero trust är framtiden

Kopplat till Stenas molnflytt finns självklart också en säkerhetsaspekt. Därför uppskattar Oskar Karlström ramverket Azure Security Compass och tjänsterna Azure Security Center och Azure Sentinel.

– Där finns riktlinjer och bra exempel på hur man ska säkra upp sin molnmiljö. Självklart är det så att hackare har ett större fokus på exempelvis AWS och Azure, än på Stena Metall. Vi är mer exponerade för hot där men det finns också fler lösningar för att skydda sig.

– Men jag tror allmänt att vi måste tänka om när det gäller säkerhet och gå mer mot zero trust, som det pratas om en del. Den modellen bygger på att man aldrig ska lita på någon beroende på en enskild faktor, exempelvis plats.

– Ingen enhet är säker och allt ska verifieras. Att tänka insida och utsida av en brandvägg är förlegat. Istället skyddar man datan och identiteten, många av dessa funktioner får du enkelt tillgång till i molnet. Det spåret är Microsoft också inne på, vilket märks tydligt med tanke på mängden investerat kapital inom säkerhetsområdet.

Hur ser er verksamhet ut om två år?

– Det beror till stor del på hur vi lyckas med vår förflyttning till molnet. Vi behöver säkerställa att vi får tid att jobba med den, samtidigt som vi måste utveckla medarbetarna så de får den nödvändiga kunskapen, känner sig delaktiga och är med på denna transformation som vi påbörjat.

– Går det arbetet bra så jobbar vi om två år mer proaktivt än idag, samtidigt som vi har en flexibel kostnadsmodell som gör det möjligt för våra bolag att växa och minska i takt med hur omvärlden ser ut. Med tanke på att vi stöttar en koncern med it finns det många olika bolag inom olika segment som befinner sig i olika cykler, detta vill vi stötta på bästa sätt genom flexibilitet, kortare ”time-to-market” och ökad skalbarhet.

– Jag tror också att vi har förflyttat en betydande del av våra applikationer till molnet, arbetar med data på ett helt nytt sätt och samtidigt har betydligt fler datakällor.

15 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng