Volvos viktiga provtur

fronten på en gammal röd volvobuss.jpg

Autonom kollektivtrafik är en förutsättning för framtidens hållbara städer. Nu testar Volvo för första gången sin självkörande buss under verkliga förhållanden.

– Den nya tekniken kommer att vara vanligare om 5 till 10 år. Att ta med den nya tekniken i dagens depåverksamhet och utveckla den kommer inte bara att påskynda utvecklingen, den kommer också att förbättra vår verksamhet och därmed också blir bättre för våra passagerare, säger Jan Kilström, vd för Keolis i Sverige.

Jungfruturen

För första gången har Volvo Bussar visat en självkörande buss i  en bussdepå. Det var en tolv meter elektrisk och autonom buss som körde till tvättning, service och laddning på Keolis bussdepå utanför Göteborg.

– Vi är fortfarande flera år bort från att se helt autonoma bussar på allmänna vägar, men bussdepåer är inhägnade områden med förutsägbara och repetitiva trafikflöden där vi kommer att se autonoma bussar tidigare. Vårt samarbete med Keolis har givit oss möjligheter att testa en autonom buss under verkliga förhållanden och kommer att hjälpa oss att driva utvecklingen av autonoma lösningar framåt, säger Håkan Agnevall.

volvo-buss.jpg

Volvo testar för första gången sin självkörande buss.

En miljard till

Om tio år kommer ytterligare en miljard människor att bo på jorden, varav de flesta i städer. Detta kommer att skapa ännu större krav på kollektivtrafik, infrastruktur och stadsplanering, som måste hanteras på ett ännu mer hållbart och effektivt sätt. Uppkopplade, autonoma och elektriska bussar kan vara en del av den lösningen.

Källa: Volvo Bussar

10 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit Foto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng