Premiär för matdrönare

mat-dronare-autonom.jpg

Sveriges första flygande matleverans är avklarad. Rise genomförde den autonoma flygturen från en restaurang i utkanten av Linköping till stadens universitetsområde.

– Det var en relativt kort sträcka fågelvägen, men en viktig milstolpe i att visa att fossilfria transporter kan komma att utföras av drönare inom en snar framtid, säger Andreas Gising, projektledare på Rise.

En stor utmaning har varit att utveckla ett nytt säkerhetssystem och att få tillståndet som behövs för drönarleverans bortom vårt egna synfält, vilket i branschen kallas beyond visual line of sight, BVLOS. EU:s innovationsorganisation EIT Digital främjar och stödjer projektet.

– Säkerhet är det viktigaste i ett sådant här system. Vi har utfört många hundratals verifierande flygningar under året för att säkerställa tillförlitligheten i systemet, säger Rasmus Lundqvist, verksamhetschef för flygningarna och forskare i autonoma system på Rise.

För att lyckas med uppdraget arbetade Rise fram ett eget säkerhetssystem som kallas Drone Safety Service. Det är ett system som kan komma att nyttjas av andra spelare i drönarbranschen samt i forskningsprojekt framöver.

Källa: Rise

18 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng