Drönare mot elfel

olandsbron-pa-sommaren.jpg

Ölands elledningar har undersökts av drönare och nu meddelar Eon att projektet har varit så framgångsrikt att bolaget planerar för att arbeta på ett liknande sätt i norra Sverige. 

– Med hjälp av drönare kan vi kontrollera stolpen visuellt med värmekamera och laser in i minsta detalj vid en och samma flygning. På en ledning hittade vi tre skadade isolatorer som nu ska bytas ut, säger Jonas Nilsson, Eon:s projektledare för drönarinspektionerna.

I ett nytt projekt testar Eon drönare för att inspektera stolpar, linor och isolatorer på kraftledningar. Varje meter av linorna kontrolleras och stolpar inspekteras ur flera vinklar, från toppen till botten. På Öland har man hittat fel som tidigare varit okända och de lyckade testerna gör att man nu planerar att vidga tekniken till flera ställen runt om i landet.

Bra för djur

Drönarna ska även vara skonsamma mot djur och natur då inga maskiner behöver dras fram över landskapen.

– Jag ser egentligen bara vinster med den här tekniken, säger Jonas Nilsson.

Projekt som dessa kräver tillstånd, vilket Eon har fått från Transportstyrelsen. I höst ska företaget använda samma teknik för att inspektera elnäten i den mest svåråtkomliga terrängen i norra Sverige.

Källa: Eon

16 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng