Industrins snabbväg

klassiskt ikeaverktygskit.jpg

Små och medelstora företag saknar ofta den kunskap som behövs för att nyttja olika verksamhetens it-lösningar på ett effektivt sätt. Genom forskning om business intelligence finns nu ett ramverk som visar vägen till ett smidigt införande av Smart Factories.

– Det är just informationen från företagen som är så viktig, att kunna dra lärdom av hur de upplever att det är att jobba med och följa ramverket. Det ger mig insikter om vilka riktlinjer jag kan lägga till så att andra bolag i andra branscher också kan använda det här ramverket för att få högre effektivitet i sin verksamhet, säger Kristens Gudfinnsson, doktorand i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Stora utmaningen

I sin forskning inom BI, business intelligence, har Kristens Gudfinnsson tagit fram ett ramverk som ska hjälpa små och medelstora företag att utifrån verksamhetens behov använda sina it-lösningar på ett bättre sätt. I Sverige finns många små och medelstora företag som är duktiga på produktion. Framför sig har de nu den stora utmaningen Industri 4.0, eller Smart Factories.

– Det är väldigt mycket fokus på produktion, med all rätt då det är produktionsföretag. Det finns dock även andra aspekter av verksamheten som också kan dra nytta av BI, exempelvis lager, inköp eller förbättrad kundkontakt. Så frågan är hur vi kan hjälpa företag att tillämpa BI inom sin verksamhet, utifrån ett helhetsperspektiv.

Ställa rätt krav

Genom att följa ramverket och utföra de aktiviteter som rekommenderas kommer företagen att kunna identifiera områden där BI kan stödja verksamheten och sedan avgöra om de nuvarande it-systemen fungerar, eller om det krävs några ytterligare investeringar och i så fall veta exakt vad som krävs av ett nytt system.

I arbetet med ramverket har Kristens Gudfinnsson samarbetat med fyra små och medelstora tillverkningsföretag i Skaraborg och ett i Norge.

Källa: Högskolan i Skövde

 

9 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng