Digital kyrkogård

angel-kyrkogard.jpg

På kyrkogardsvandring.se kan du vandra digitalt genom gravplatser, livsöden och berättelser. Hela tiden blir antalet kyrkogårdar fler på sajten, senast ut är Hammarö.

– Vi har redan idag mycket personhistoria om våra gravplatser framtagen och publicerad i olika broschyrer. Men vi har länge pratat om att digitalisera och nå ut med materialet till ännu fler, säger Milena Andersson i kyrkogårdschefen i Hammarö.

Grunden i Kyrkogårdsvandring är berättelser, texter, bilder, tidningsklipp och dylikt som kan förmedla livshistorier som ligger bakom det som står på gravstenarna.

Att bevara och vårda kyrkogårdar och gravplatser har alltid varit viktiga uppgifter för diverse kyrkogårdsförvaltningar. Men att nu kunna lyfta fram livsöden och berättelser som finns begravda har tidigare inte gjorts på ett organiserat sätt. Säffle pastorat var först ut och nu finns ett dussintal kyrkogårdar på sajten.

– Vi kände att detta var något som saknades, berättelserna bakom gravplatserna. I maj 2017 hade vi ett första möte med Studieförbundet Vuxenskolan. Detta möte ledde fram till ett antal studiecirklar som har jobbat med att ta fram material, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle.

I Hammarö ser man potential att i framtiden kunna använda QR-koder för att knyta ihop innehållet på sajten med den fysiska kyrkogården. Koderna kan sättas intill gravplatserna innehållandes en personlig berättelse från sajten, och via mobilen kan du då scanna koden för att läsa historien.

– Vi ser fantastiska möjligheter till att göra någonting riktigt bra. Vi vill att människor ska kunna komma till oss och helt på egen hand göra sina kyrkogårdsvandringar och ha stor behållning, säger Milena Andersson.

Källa: Askås

16 december 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng