Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kommunens nya kultur

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 11 november 2019 digit

vännäs stationshus.jpg

– Målet med vår digitaliseringsresa är att kunna erbjuda en bättre service till medborgarna. För att lyckas på digitaliseringsresan är det bra att ha en resplan, kanske speciellt för en liten kommun som ska klara av den stora omställningen som digitalisering innebär idag. För vår del startade planeringen med att ta fram en digital agenda, säger Anders Henriksson, it-chef på Vännäs kommun.

Verksamheters egen utveckling

Den digitala agendan i Vännäs kommun har funnits i ungefär ett och ett halvt år. I samband med att agendan blev klar startade kommunen även upp ett team med syfte att stötta verksamheterna i digitaliseringsresan och som har i uppdrag att fokusera på verksamhetsutveckling. I teamet ingår it-chefen, verksamhetsutvecklare samt en kommunikatör.

– Det viktigaste är att verksamheterna känner att de äger sin egen utveckling och känner ett ansvar för att arbetet går framåt, men att de har stöd av teamet inom till exempel processkartläggning.

Inte bara teknik

Arbetet handlar också om att skapa en kultur i kommunen och att förändring blir någonting positivt samt att visa på snabba förbättringar, även om de flesta förändringar kan ta tid. Alla förbättringar handlar inte om nya tekniska lösningar. Ibland kan istället en förändrad arbetsprocess utan införande av tekniska hjälpmedel vara det som krävs för att underlätta arbetet i verksamheterna.

Det är knappast effektivt att behöva etablera ytterligare RPA-lösningar.

– För Vännäs kommun består digitaliseringsarbetet till 70 procent av verksamhetsutveckling, 20 procent kommunikation och 10 procent av teknik, säger Anders Henriksson.

E-tjänstsamarbete

Samtidigt som kommunen förbättrar sitt arbete internt ingår man i ett samarbete i Region Västerbotten för att ta fram digitala e-tjänster för medborgarna. Samarbetet leds av Skellefteå kommun där ett digitalt kontor stöttar de deltagande kommunerna i arbetet. 

Samarbeten på det här sättet är en viktig faktor för att även Vännäs som mindre kommun ska kunna etablera en plattform för e-tjänster till medborgarna. I varje kommun som deltar i samarbetet finns en kontaktperson som kan hålla sig uppdaterad gentemot det digitala kontoret och stötta verksamheterna när de är mogna för att implementera digitala tjänster. 

– Utmaningen här är att få det interna arbetet så effektivt som möjligt genom att kunna koppla handläggningen från de digitala medborgartjänsterna mot våra kommunala interna it-system. Även vi som liten kommun har över hundra stycken olika system inom våra olika verksamhetsområden.

För mycket stuprör

Anders Henriksson tror att kommuner historiskt nog köper på sig mer it än de behöver eftersom systemen hittills har tenderat att vara ganska specifika till vissa arbetsuppgifter och låsta. Vännäs vision kring it-systemen är att de i framtiden ska kunna bygga en horisontell plattform med hjälp av sina leverantörer och att de inte ska behöva förlita sig på paketerade stuprörslösningar, utan snarare köpa just stöden de behöver för att koppla på i den befintliga plattformen.

– Att välja rätt hård- och mjukvara är inte alltid lätt. Det är en stor fråga som involverar många olika kompetenser på både kommun- och leverantörssidan. Jag välkomnar därför att regeringen fått upp ögonen för hur en säker och kostnadseffektiv it-drift för den offentliga sektorn kan etableras.

– Det är ju knappast effektivt som det är idag att landets myndigheter och 290 kommuner upphandlar gamla it-system som är så resurskrävande att vi efter införande måste etablera ytterligare RPA-lösningar för att våra medarbetare ska kunna fokusera på värdeskapande arbetsuppgifter, säger Anders Henriksson.

Rekommenderad läsning

norraskogsägarna.jpg

Världsunik timmersåg slår rekord

19 dec 2017 digit

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

halmsad central.jpg

Mycket mer än RPA

21 jan 2020 digit

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.

svensk häcklöpare i startgroparna.jpg

Gävles it-seger

27 nov 2019 digit

I somras tävlade ungdomar från hela Europa i U23EM i friidrott i Gävle. Kommunen tog ett stort ansvar för hela arrangemanget och inte minst för it-driften.

två robotar skakar hand.jpg

Två sidor av samma bot

19 mar 2020 digit

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet.