Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

– För oss var det viktigt att ha en väl supportad och välbeprövad plattform. Sedan har egentligen Openshift en bredare funktionalitet än vad vi behöver, men vi valde det ändå för att säkra dessa aspekter, säger Michael Ceder, chef IT Applikation på Region Kalmar län. 

Region Kalmar läns it-avdelning tog sig an uppdraget att bygga en ny containerbaserad plattform för drift av den centrala servermiljön för ett nytt trafiksystem för Halland, Jönköping, Kalmar och Kronobergs län, och detta trots att man aldrig arbetat med containrar tidigare.

Det fanns sex olika leverantörer med i bilden med sina egna gränssnitt, exempelvis för CRM-system, en kundapp samt olika sorters automater och validatorer där man scannar biljetter. 

– Vi visste att containrar var något som kommer mer och mer, men vi hade inte kommit igång med det och hade ingen kompetens på området. När vi väl fick uppdraget var tanken att utpräglat arbeta med devops, vilket vi inte heller är vana vid då vi inte har någon utvecklingsavdelning och inga programmerare.

Bort med silos

Mycket var alltså oklart i början, men för att få igång arbetet så visste Region Kalmar län att man behövde hitta sätt att hantera containrarna. Första steget var att hitta en plattformsleverantör, och då föll valet på Red Hat och deras Openshift-plattform.

I arbetet med containrarna blev Region Kalmar län tvungna att direkt börja tänka annorlunda. Bort med silos och traditionella roller, in med nya sorters samarbeten.

– Stuprören i en organisation blir svåra att upprätthålla i det här sammanhanget. Serverteam, säkerhetsteam, applikationsteam – alla behövde samarbeta. Vi satte de olika kompetensgrupperna i samma projektgrupp och lät dem jobba tätt ihop.

Ett bygge för framtiden

Nu är den automatiserade containerplattformen på plats och man är i testfasen med att rent praktiskt använda den för alla trafiksystem. Region Kalmar län ser redan möjligheter i att lyfta in andra system på plattformen och Michael Ceder är nöjd över möjligheten att nu kunna erbjuda drift av flera olika system i form av containrar.

Brytandet av silos har blivit positivt för samarbeten även i andra sammanhang.

– Att bygga för framtiden är en stor vinst för oss och att vi nu kan arbeta med containrar breddar vårt tjänsteerbjudande. Sedan tycker medarbetarna att det är kul att arbeta med teknik som de vet kommer framöver, och på så vis framtidssäkrar de även sin kompetens. Brytandet av silos har blivit positivt för samarbeten även i andra sammanhang.

Vad ser ni för utmaningar nu fram till att ni börjar använda plattformen praktiskt för alla trafiksystem?

 En utmaning blir vår beredskap utanför kontorstid. Om en mindre del av ens system går på en avvikande teknik som inte används dagligen så blir det utmanande för alla i beredskapskedjan att kunna den tillräckligt bra, och några få personer kan inte ha beredskap ständigt. Så där utbildar vi personalen så att de får upp kompetensen i det som är akut och incidentrelaterat.

Hur ser er verksamhet annorlunda ut om två år?

– Om två år kommer säkerligen mer av vår drift ske i form av containrar. För oss finns det mycket fördelar med att ha en automatiserad kapacitetshantering som kan öka resurser vid behov. Jag tror att containrar kommer att växa framöver men hur mycket vågar jag inte säga, men de flesta leverantörer tittar ju på området.

Tips till andra som ska börja jobba med containrar

  1. Var beredd på en resa där både organisation, kultur och kompetens kommer att utmanas.
  2.  Se till att ha rätt teknikpersonal och satsa på utbildning. Vi hade personal som inte arbetat med just Openshift men däremot med Linux och som hade erfarenhet av drift och teknisk förvaltning. Det är en komplicera miljö att drifta och för att få en automatisering på plats måste man ha en god förståelse för vad som pågår i miljöerna. Se till att anställda får utbildning i de delar de inte har erfarenhet av. 
  3. Var beredd på att slå sönder silos och ha mycket tätare samarbeten mellan kompetensgrupper. Du behöver också få olika delar av organisationen släppa lite på ansvaret eller makten över vissa frågor. Få alla att lita på tekniken, till exempel att Container-plattformen gör sitt jobb säkerhetsmässigt för att separera trafik, fast det inte är en traditionell brandvägg.
  4. Ta experthjälp för att komma igång. Om man inte tidigare har sysslat med containrar så finns många fallgropar rent tekniskt. 
  5. Gör ingen förändring om du inte har ett bra stöd från ledningen. Många frågor kommer upp i organisationen, och du behöver en hel del stöd från chefsnivå.

1 november 2019 Uppdaterad 28 februari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation och HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden. 

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.