Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Red Hat – Javas bästa vän

Programspråket Java körs i 15 miljarder produkter och används bland annat för att få bilar, datorer och andra uppkopplade prylar att fungera. Företag och myndigheter väljer Red Hats Java-support OpenJDK av flera skäl. 

– OpenJDK ingår om du redan kör andra Red Hat-lösningar. Även om du har en miljö där supporten inte ingår så är OpenJDK den mest prisvärda. För till exempel svenska myndigheter så passar OpenJDK extra bra, säger Mattias Paulsson, Head of solution strategy och business development, Red Hat.  

Fakta

JDK står för Java Development Kit. OpenJDK-support ingår om man är i en Red Hat Enterprise Linux-miljö (RHEL) eller kör någon av företagets andra subscriptions, såsom Red Hat Middleware eller Red Hat Runtimes. OpenJDK går även att köpa separat som ett alternativ. 

Red Hats OpenJDK är en open source-implementation av Java-plattformen och innehåller alla delar som krävs för att köra ett Java-program, eller ett program skrivet i ett annat språk men som fungerar på Java-plattformen. OpenJDK version 8 har support till juni 2023 och OpenJDK version 11 ända till oktober 2024.  

– Genom åren har många räknat ut Java för andra programspråk, men likväl sitter de fortfarande och programmerar i det. Det startar mycket snabbare än andra språk och kommer att vara superagilt framöver. Så JDK:s betydelse kommer inte att mattas av.

Billigt även i Windows

Red Hats Java-support ingår, om man sedan tidigare använder Red Hats lösningar. Det är en stor skillnad jämfört med många andra aktörer på marknaden som numera tar betalt för sin support. Och även om man kör Java i en Windows-miljö ska OpenJDK vara ett av de billigare alternativen på marknaden. 

– Därmed går det att spara mycket pengar. Red Hat har också under en lång tid varit en stor bidragsgivare till OpenJDK-communityt och förvaltar de communities för version 8 och 11, vilka är de som används i huvudsak, som ligger till grund för samtliga distributioner på marknaden, säger Mattias Paulsson.   

Så vad bör personer som använder Java göra?

– Se över dina tjänster. Vi kan hjälpa till att kartlägga behovet, oavsett vad du väljer för distribution, teknik och perspektiv, säger Stefan Blom, specialistsäljare för Red Hat på Atea. 

4 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng