Här lagras kod

valross-svalbard.jpg

Microsoft planerar att lagra all öppen källkod från bolagets Github i en nedlagd kolgruva på Svalbard. Där ska koden vara säker i över 1 000 år. 

Via Arctic Code Vault på Svalbard ska viktig data finnas kvar under en lång tid. Lagringen på cirka 1 000 år möjliggörs genom filmrullar skyddade med järnoxidpulver från norska Piql, som också äger bunkern.

Sedan tidigare är Global Seed Vault placerat på den norska ögruppen. Det är ett slags domedagsvalv som förvarar fröer från många av alla världens växter, ifall de av någon anledning skulle försvinna från vårt ekosystem. Arctic Code Vault ska fungera på liknande sätt, men istället för fröer så lagras programmeringskod.

Först ut att lagras säkert är källkoden till programmeringsspråken Python, Ruby och Rust samt kod till kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum.

Svalbard har ett antal fördelar när det kommer till långsiktig dataarkivering. Det är en demilitariserad zon och ett av de mest avlägsna och geopolitiskt stabila platserna på jorden samtidigt som det bor människor där, och det är väldigt kallt, vilket är bra för lagring av film.

Källa: ZDnet, Feber

22 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng