Mot hållbara datacenter

en flod i amazonas djungler.jpg

Om tio år kan datahallar stå för 13 procent av den globala energiförbrukningen. För att vända på trenden inför nu TCO Certified en hållbarhetscertifiering för datacenter.

– Genom att inkludera datorhallsprodukter i TCO Certified bidrar vi till att driva på mer hållbara lösningar och underlättar för inköpare att göra ansvarsfulla val, säger Sören Enholm, vd på TCO Development, organisationen bakom TCO Certified.

Hälsa och klimat

Ökningen av datorhallar hänger ihop med vår utökade användning av tekniska produkter och att vi lagrar, skickar och hanterar data i allt högre utsträckning. Det innebär inte bara att energiförbrukningen ökar, utan även att  datacentrens produkter kan ha en negativ effekt på människors hälsa.

Därför vill TCO Certified inkludera nya krav och transparens för nätverksutrustning, datalagringsproduktuer och servrar i sin globala hållbarhetscertifiering för it-produkter under 2019. 

– Varumärkesägare kan börja ansöka om certifiering enligt de nya kraven i december. Därefter kan inköpsorganisationer få tillgång till datorhallsprodukter, som är mer miljömässigt och socialt hållbara och som granskats av oberoende verifieringsorganisationer, säger Sören Enholm.

Källa: TCO Certified

 

6 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng