En dos drönare

fyra drönare med paket i luften.jpg

Tre jättar inom USA:s sjuk- och hälsovård undersöker möjligheterna att i samarbete med UPS använda obemannade drönare för effektivare leveranser. Förhoppningen är att kunna distribuera recept till privatpersoner, men också sjukvårdsutrustning och läkemedel till 39 sjukhus.

Det är apotekskedjan CVS Pharmacy, läkemedelsbolaget AmerisourceBergen och hälsovårdsföretaget Kaiser Permanente som utvärderar leveransmöjligheterna med drönare i USA. De nya samarbetena är en del i arbetet att utöka drönarverksamheten bland sjukhus och campusområden i fler delar av landet.

12 miljoner människor

Pilotprojektet som ska genomföras med Kaiser Permanente, ett amerikanskt konsortium inom hälso- och sjukvård vars tjänster omfattar nästan 12 miljoner människor i åtta delstater, kommer att undersöka hur obemannade drönare kan hjälpa till att transportera hälso- och sjukvårdsprodukter mellan Kaisers 39 sjukhus.

AmerisourceBergen erbjuder distributionstjänster av läkemedel, som mer än 1 500 läkemedelstillverkare och tiotusentals leverantörerna inom hälsa- och sjukvård förlitar sig på för att deras patienter ska få tillgång till den medicin de behöver.

Totalt levererar de medicin och andra sjukvårdsprodukter till 95 procent av sjukhusen i USA genom sitt nätverk av 25 distributionscenter.

Godkänt av FAA

I september 2019 godkändes UPS Flight Forward av den amerikanska flygmyndigheten, FAA, som USA:s första drönarflygbolag. Det innebär att företaget har samma juridiska beteckning som ett flygbolag och att man får flyga så många drönare man behöver för att möta efterfrågan på leveranser.

Källa: UPS

 

11 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng