5G hotar integriteten

röd gammeldags teleonlur hänger mot vägg.jpg

Både privatpersoner och industrin har stora förväntningar på 5G-teknikens möjligheter till högre hastigheter och att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. Det finns också en rad frågor om vad tekniken innebär för användarnas integritet som Internetstiftelsen ska reda ut. 

– Användarna kommer att kunna prioritera vad som är viktigt för dem, säger Per Hurtig, lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet och en av forskarna i projektet Performance and Anonymity in future 5G Networks, PAF5G.

–  För självkörande bilar och industrin är till exempel låg fördröjning jätteviktig medan hög hastighet är prioriterad för de som vill se på film genom ultra HD. För smarta städer med uppkopplad gatubelysning och soptunnor, som signalerar när de behöver tömmas, är det viktigt att nätverken kan hantera en stor mängd uppkopplade enheter.

Det treåriga projektet PAF5G finansieras av Internetstiftelsen och innebär att forskare vid Karlstads universitet ska studera hur användarnas prestanda kan förbättras genom att använda flera uppkopplingar, samtidigt som den personliga integriteten skyddas.

Dela data

Under projektet kommer Per Hurtig undersöka olika sätt att fördela den data som skickas över olika uppkopplingar, något som kan ge mindre fördröjningar och högre hastighet. En mobiltelefon som är uppkopplad mot 5G och WiFi skulle exempelvis kunna tjäna på att skicka en viss mängd data över 5G-nätet samtidigt som resten av datan skickas över WiFi-nätet.

Förhoppningen är att vi kan hitta lösningar som både förbättrar prestandan och ger starkare integritetsskydd.

– En utmaning med denna typ av flervägskommunikation är att veta hur data ska fördelas över de olika vägarna. Faktorer som påverkar är till exempel hur nära en basstation man befinner sig, hur många andra som använder nätet, vad man använder för teknik som exempelvis 5G eller wifi, säger Per Hurtig.

Utsatta användare

En annan del av projektet är att förstå hur man kan använda flera vägar på bästa sätt i anonymitetsnätverk. Ett exempel är Tor som med miljontals dagliga användare i hela världen är viktigt för människor i utsatta situationer, till exempel för att undgå övervakning eller censur.

För anonymitetsnätverk finns både risker och möjligheter med flera vägar. Å ena sidan blir trafiken mer tillgänglig för attackerare. Å andra sidan om en attackerare bara ser delar av trafiken så blir den svårare att analysera.

– När vi förstår hur vi ska dela upp trafiken över olika vägar för bästa prestanda så kan vi använda kunskapen för att göra anonymitetsnätverk snabbare och säkrare. Förhoppningen är att vi kan hitta lösningar som både förbättrar prestandan och ger starkare integritetsskydd, avslutar Tobias Pulls, lektor vid Karlstads universitet och forskare i projektet.

Källa: Karlstads universitet

7 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng