Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppsalas plan för 2050

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 7 oktober 2019 digit

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

– Just nu pågår det initiativ inom politiken där det ser ut att finnas både en bred överenskommelse och en hög ambition om att satsa på digitala lösningar inom en mängd områden, säger Thomas Ekvall, CIO i Uppsala kommun.

Robotisering och e-tjänster

Uppsala har det långsiktiga målet att nå 350 000 invånare år 2050. Då krävs det förstås att kommunen är attraktiv för sina nuvarande medborgare samt att man kan locka till sig nya, vilket är en möjlighet men också utmaning för en stad nära Stockholm.

Men det finns en plan. De närmaste fem åren satsar kommunen på bland annat robotisering och e-tjänster. Under hösten lanserar man exempelvis en e-tjänst för byggnadslovsansökan och robotar används idag redan i ansökningar om försörjningsstöd.

– Men vi ser ett stort sug från andra verksamheter på att utnyttja liknande teknik för sina repetitiva arbetsuppgifter. Det handlar om exempelvis lokalbokning eller olika typer av bidrag. Även kring e-tjänster finns det ett stort tryck, och här måste vi komma igång och testa alla de alternativ som dyker upp för att komma igång på allvar, säger Thomas Ekvall.

IoT för bättre flöde

En ökad ambition inom digital transformation innebär också ett ökat fokus på IoT och andra smarta tjänster och lösningar, som på det stora hela kan underlätta för medborgarna och förse dem med nyttig realtidsinformation i vardagen.

– Det kan handla om alltifrån att styra trafikflöden och informera om parkeringar i staden, till att mäta luftkvalitet i skolor. Här kommer förstås explosionen kring AI-användning att vara central.

För att skynda på utvecklingen och säkerställa att kvaliteten blir så hög som möjligt går kommunen in i ett projekt med Helsingborgs kommun och SKL som går under namnet Digiteam. Projektets syfte är i första hand digitalisering av socialtjänsten.

5G-licenser viktigt

Att möjliggöra det mobila arbetssättet är något som återkommer när Thomas Ekvall beskriver vilka kliv kommunen vill ta. För ett mobilt arbetssätt krävs förstås att en stabil infrastruktur är på plats för att alla smarta tjänster ska kunna fungera och det finns alltjämt parallellt med i planeringen för uppbyggnaden av ett smartare Uppsala. Dessutom närmar sig ju utbyggnaden av 5G-nätet.

– Kanske bör vi och andra kommuner börja söka 5G-licenser för att säkerställa att IoT-utbyggnaden fungerar för kommunens behov. Men det är inget vi har tagit ställning till. Under hösten kommer en tilldelning av frekvenser att äga rum, men det finns ändå anledning att tänka över om vi kan tjäna på att ha egna frekvenser.

Var är Uppsala om fem år?

– Då är min förhoppning om att vi har ett högt nöjdhetsindex bland våra medborgare och företag. Det ska vara lätt att bo och verka i Uppsala. Om du exempelvis bor i villa och vill bygga ett uterum, tänker jag mig att bygglovsansökan aktiveras när du handlar byggmaterialet i bygghandeln. Det är ju ett typexempel på en smart och smidig lösning där robotisering tillsammans med ett uppkopplat samhälle underlättar för människor.

Läs även

Uppsala väljer VxRail

Rekommenderad läsning

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

hund-960640.jpg

Bada smart i (Troll)hettan

26 jun 2019 digit

I Trollhättan har man placerat IoT-sensorer som mäter vattentemperaturen på kommunens badplatser. Därmed kan du nu hålla koll på tempen både innan du åker till badet och när du väl är där.

old-building-wall-with-balconies-bucharest-romania.jpg

Störst på IoT

4 jul 2019 digit

I Sverige står smarta fastigheter för över 25 procent av IoT-marknaden som omsätter drygt 20 Mdkr, och har en uppskattad genomsnittlig tillväxttakt på över 10 procent per år de kommande fem åren. En ny rapport visar vilka faktorer som bidrar till utvecklingen.

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

gammal telefon.jpg

Första 5G-telefonen

4 jul 2019 digit

Nu finns den första 5G-telefonen i Norden i handen på en konsument. Eftersom Finland ligger före Sverige i utvecklingen är det också här den första aktiva 5G-telefonen tas i bruk.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk.