Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Plastfria Uppsala

sjukvård.jpg

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

– Eftersom vi tar hand om våra datorer så noggrant så får de ett bättre andrahandsvärde och kan användas igen av allt fler. Det är en win win-situation då vi kan tjäna stora pengar på det samtidigt som det är bra för miljön, säger Johan Nygren, leverantörskontakt på Region Uppsala.

På Region Uppsala har hållbarhetsarbetet vuxit år för år, och numera genomsyrar miljötänket det mesta. Ett område är deras hårdvara med skrivare, skärmar och datorer, som direkt efter de använts färdigt läggs i ett återvinningsskåp och på sätt minskar miljöpåverkan.

 I början arbetade en del av Region Uppsala med återtag och återvinning av hårdvara, men nu jobbar hela verksamheten med det. Det har blivit en naturlig del av arbetet att få en livscykelhantering på vår it.

Bort med onödigt plast

Även vid upphandlingar så ställs numera allt hårdare krav. Regionen har pratat med sina leverantörer om att skippa onödiga plastpåsar. Vid köp av exempelvis kablar så följde alltid en plastpåse med tidigare men inte nu längre. Andra sorters plast prioriteras också bort.

 Vi har ställt krav på att få bort all frigolit. Det är dåliga plaster för miljön och är mycket mer svårhanterligt än wellpapp, eftersom det inte går att vika ihop och därmed tar så mycket mer plats.

Ett fenomen som Region Uppsala allt oftare stöter på är att arbeta bekvämt också ofta innebär att arbeta miljövänligt.

– Det är inte alltid så att vi bara tänkt på miljön när vi vill handla varor eller bli av med dem på ett smidigt sätt, oavsett om det gäller frigolit eller datorer. Det behöver man inte. Utan lika mycket handlar det om att hitta leverantörer som är miljövänliga och duktiga på att hjälpa, hitta synergier med dem och skapa ekosystem.

En aspekt i att agera hållbart är också att inte vara dumsnål. Att ta det billigaste behöver inte vara det bästa, utan det är viktigt att försöka se över vilka komponenter som kan tänkas hålla lite längre. Här är en viss omvärldsbevakning att föredra, menar Johan Nygren.

 Det är bra att ställa sig frågan: Kommer jag att kunna använda exempelvis den här skärmen om fem år? Titta på olika storlekar, åt vilket håll pekar trenderna och var inte försiktig och snål när du väl investerar.

Tips till företag som vill agera mer hållbart.

  1. Kolla upp vad företag som arbetar med återvinning av elektronik kan hjälpa till med. Du behöver inte uppfinna hjulet själv utan lär av andra och se över vad som går att föra in i din verksamhet. Det finns ekonomiskt värde i hållbarhet som man kanske inte tror ska finnas.
  2. Ställ krav på dina leverantörer. När du beställer en ny skärm får du ofta fyra olika kablar i varsin plastpåse till, samtidigt som du bara ska använda en av kablarna. Så behöver det inte vara. Ju fler som ställer krav, desto större chans att leverantörerna till slut lyssnar.

2 maj 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Uppsala Rpa

Regionen RPA-spårar corona

8 mar 2021 digit

Region Uppsala använder sig av RPA i arbetet med smittspårning. Det är en lösning som sparar tid, både för medborgare och medarbetare.

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

1177 Chatt

1177-chatt granskas

11 nov 2020 digit

Chatten på 1177 Vårdguiden har påverkat arbetsmiljön både positivt och negativt. En ny undersökning visar att sjuksköterskors tidspress har minskat och miljön upplevs som lugnare, men samtidigt finns det utmaningar med parallella chattar och att chatten inte kan användas av alla. 

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Solros Hållbarhet

Gröna regioner

6 nov 2020 digit

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

 

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.