Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir Systembolaget hållbart

Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även löpande med producentbesök och revisioner – sammanlagt cirka 200 per år. Och allt sker för en ökad hållbarhet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 mars 2019 ledarskap

vinranka-960640.jpg

 Vi arbetar ständigt med att följa upp att hela vårt sortiment är producerat enligt våra hållbarhetskrav. Det handlar såväl om sociala frågor som arbetsvillkor, som att minimera miljöpåverkan vid druvodling, säger Kajsa Nylander, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

I och med att Systembolaget är ett statligt företag och har monopol på alkohol i Sverige så finns även ett särskilt ansvar mot människa och miljö, vilket är en uppgift de tar på största allvar.

För att få en bättre överblick har Systembolaget investerat i en molntjänst som ska förbättra transparensen i alla led i näringskedjan. Plattformen är inte i drift än men när den väl är det så ska den tydliggöra hur allt hänger ihop ända från de själva till deras leverantörer, producenter och ner på farmnivå.

Det nya systemstödet för hållbarhet och transparens skall på sikt inkludera alla, drygt 16 000 artiklar, som Systembolaget har i sitt dryckessortiment. Systemet kommer också att kunna hantera Systembolagets indirekta varor och tjänster, enligt Magnus Hult kategorichef för it. 

– It-systemet ska göra det lättare och mer attraktivt för våra leverantörer att arbeta enligt Systembolagets hållbarhetskrav och uppförandekod. Den kommer dessutom underlätta våra uppföljningar genom en ökad insyn i arbetet hos leverantörer, producenter och farmer. Det kan handla om allt från att redovisa certifikat, hantera revisioner till att skapa transparens i leverantörskedjan och på så sätt kunna tydliggöra vem som har odlat druvorna som finns i ett specifikt vin.

– Tjänsten ska visualisera hela kedjan så vi får bättre kontroll. Det blir en win-win situation för alla inblandade, säger han.

Även i andra delar av Systembolagets it-inköp och drift så är hållbarhet i fokus. När det investeras i nya datorer så tittar de alltid på TCO-certifiering och de har med en code of conduct vid varje upphandling.

200 producentbesök och revisioner

Men Systembolagets verksamhet handlar ju om mer än it. Av deras 16 000 artiklar i sortimentet så köps inga varor direkt utan allt går via 850 leverantörer. Därför måste det säkerställas att kraven som bolaget ställer även ställs av importörerna och ännu längre bak i leverantörsledet.

Det här löser sig inte enbart av en transparent leverantörsportal utan det behövs även ett återkommande arbete i kedjan. Desto längre bort i ledet, desto svårare är det att kontrollera och därför gör Systembolaget olika sorters riskanalyser.

– Där vi ser större risker gör vi ofta producentbesök och revisioner, sammanlagt cirka 200 per år. Vi är också med i amfori BSCI, en medlemsorganisation som verkar för en mer hållbar leverantörskedja, säger Kajsa Nylander.

Just riskanalyserna är något som det statliga företaget nu ska ändra på och fördjupa arbetet med. Istället för att titta på riskländer så ska man framöver fokusera på riskproducenter.

– Bara för att en produkt från exempelvis Sydafrika är högrisk betyder inte det att alla produkter därifrån är det. Där måste vi fördjupa analysen mycket mer och titta på riskfaktorer bland vissa producenter och inom vissa delar av ett land, inte hela länder. Därför har vi nyligen börjat prenumerera på en tjänst som tillhandahåller ett verktyg för en mer gedigen riskanalys.  

Idag är det ett stort fokus på cirkulär ekonomi. Är det något som ni tittar på?

– Vi har tyvärr inte kommit så långt med det, men vi undersöker just nu i vilka lägen som vi kan arbeta med det under de kommande åren. Ett område där vi sedan några år tillbaka arbetar tillsammans med våra leverantörer handlar om att öka andelen lättare glasflaskor. Det går åt väldigt mycket energi och vatten vid produktionen av glasflaskor. Även transportekonomiskt är det mer effektivt, säger Kajsa Nylander.

Kajsa Nylanders tips för ett lyckat hållbarhetsarbete.

  1. Det är viktigt att inkludera hållbarhetstänket från början i allt man gör, det är först då det blir integrerar på riktigt. Tittar man på nya innovationer och produkter så måste det perspektivet hela tiden vara i åtanke. Inget är innovativt om det inte är hållbart.
  2. Berätta inte om bara om framgångssagorna man är med om, utan våga även kommunicera utmaningarna och svårigheterna man har.

Rekommenderad läsning

kina-fabrik-hållbarhet.jpg

Transparens viktigast för hållbarhet

19 jan 2018 ledarskap

När bolag som Ikea, H&M och Alfa Laval drar upp riktlinjer för framtidens hållbarhet så är transparens den absolut viktigaste. Under torsdagen tog Bob Mitchell, vice president RBA, emot ASF Advisory Boards rapport.

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

DNB ratar koljättar

9 jan 2018 ledarskap

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Ikeas hållbara paket

13 mar 2018 digit

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet.

Louise Koch 960640.jpg

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

2030-sekretariatet_960x640.jpg

Jobba hemma för fossilfri industri

10 jul 2017 ledarskap

Färre transporter av både människor och gods kan få it-branschen att gå i bräschen för minskade koldioxidutsläpp. Det menar Jakob Lagercrantz, grundare till initiativet 2030-sekretariatet, vars mål är att Sverige ska ha en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.