Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så blir Systembolaget hållbart

vinranka-960640.jpg
Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även löpande med producentbesök och revisioner – sammanlagt cirka 200 per år. Och allt sker för en ökad hållbarhet.

 Vi arbetar ständigt med att följa upp att hela vårt sortiment är producerat enligt våra hållbarhetskrav. Det handlar såväl om sociala frågor som arbetsvillkor, som att minimera miljöpåverkan vid druvodling, säger Kajsa Nylander, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

I och med att Systembolaget är ett statligt företag och har monopol på alkohol i Sverige så finns även ett särskilt ansvar mot människa och miljö, vilket är en uppgift de tar på största allvar.

För att få en bättre överblick har Systembolaget investerat i en molntjänst som ska förbättra transparensen i alla led i näringskedjan. Plattformen är inte i drift än men när den väl är det så ska den tydliggöra hur allt hänger ihop ända från de själva till deras leverantörer, producenter och ner på farmnivå.

Det nya systemstödet för hållbarhet och transparens skall på sikt inkludera alla, drygt 16 000 artiklar, som Systembolaget har i sitt dryckessortiment. Systemet kommer också att kunna hantera Systembolagets indirekta varor och tjänster, enligt Magnus Hult kategorichef för it. 

– It-systemet ska göra det lättare och mer attraktivt för våra leverantörer att arbeta enligt Systembolagets hållbarhetskrav och uppförandekod. Den kommer dessutom underlätta våra uppföljningar genom en ökad insyn i arbetet hos leverantörer, producenter och farmer. Det kan handla om allt från att redovisa certifikat, hantera revisioner till att skapa transparens i leverantörskedjan och på så sätt kunna tydliggöra vem som har odlat druvorna som finns i ett specifikt vin.

– Tjänsten ska visualisera hela kedjan så vi får bättre kontroll. Det blir en win-win situation för alla inblandade, säger han.

Även i andra delar av Systembolagets it-inköp och drift så är hållbarhet i fokus. När det investeras i nya datorer så tittar de alltid på TCO-certifiering och de har med en code of conduct vid varje upphandling.

200 producentbesök och revisioner

Men Systembolagets verksamhet handlar ju om mer än it. Av deras 16 000 artiklar i sortimentet så köps inga varor direkt utan allt går via 850 leverantörer. Därför måste det säkerställas att kraven som bolaget ställer även ställs av importörerna och ännu längre bak i leverantörsledet.

Det här löser sig inte enbart av en transparent leverantörsportal utan det behövs även ett återkommande arbete i kedjan. Desto längre bort i ledet, desto svårare är det att kontrollera och därför gör Systembolaget olika sorters riskanalyser.

– Där vi ser större risker gör vi ofta producentbesök och revisioner, sammanlagt cirka 200 per år. Vi är också med i amfori BSCI, en medlemsorganisation som verkar för en mer hållbar leverantörskedja, säger Kajsa Nylander.

Just riskanalyserna är något som det statliga företaget nu ska ändra på och fördjupa arbetet med. Istället för att titta på riskländer så ska man framöver fokusera på riskproducenter.

– Bara för att en produkt från exempelvis Sydafrika är högrisk betyder inte det att alla produkter därifrån är det. Där måste vi fördjupa analysen mycket mer och titta på riskfaktorer bland vissa producenter och inom vissa delar av ett land, inte hela länder. Därför har vi nyligen börjat prenumerera på en tjänst som tillhandahåller ett verktyg för en mer gedigen riskanalys.  

Idag är det ett stort fokus på cirkulär ekonomi. Är det något som ni tittar på?

– Vi har tyvärr inte kommit så långt med det, men vi undersöker just nu i vilka lägen som vi kan arbeta med det under de kommande åren. Ett område där vi sedan några år tillbaka arbetar tillsammans med våra leverantörer handlar om att öka andelen lättare glasflaskor. Det går åt väldigt mycket energi och vatten vid produktionen av glasflaskor. Även transportekonomiskt är det mer effektivt, säger Kajsa Nylander.

Kajsa Nylanders tips för ett lyckat hållbarhetsarbete.

  1. Det är viktigt att inkludera hållbarhetstänket från början i allt man gör, det är först då det blir integrerar på riktigt. Tittar man på nya innovationer och produkter så måste det perspektivet hela tiden vara i åtanke. Inget är innovativt om det inte är hållbart.
  2. Berätta inte om bara om framgångssagorna man är med om, utan våga även kommunicera utmaningarna och svårigheterna man har.

26 mars 2019 Uppdaterad 19 december 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

tre öringar hoppar i vatten.jpg

Så jobbar Vattenfall hållbart

25 apr 2019 digit

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

oljeraffenanderi mot blå himmel en sommarkväll.jpg

Rockström pekar på it-branschen

28 mar 2019 ledarskap

It-branschen har alla förutsättningar att gå i bräschen för en hållbar klimatomställning. Och det behövs. Enligt den senaste klimatforskningen måste vi halvera utsläppen inom tio år, annars kan kan allt vara för sent.

patricia florissi.jpg

Skynda snabbt och hållbart

19 okt 2018 ledarskap

Företag och myndigheter måste vara lyhörda inför alla teknologiska nyheter om de inte ska gå under, men  utan att tumma på säkerhet och hållbarhet. Det var ett tydligt budskap under Dell Technologies Forum i Stockholm.