Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ikeas hållbara paket

Ungefär 900 miljoner människor besöker Ikeas varuhus varje år. De platta paketen som kommer med hem innehåller inte bara omtyckt design och inredning utan också ett långtgående engagemang i hållbarhet. 

Text Anne Hammarskjöld Foto Ikea 13 mars 2018 digit

kvinna-shoppar-pa-ikeas-koksavdelning.jpg

Det sägs att Per Albin Hansson byggde folkhemmet och att Ingvar Kamprad möblerade det. Frågan är om inte Ikea dessutom gör hemmen i 29 länder betydligt grönare. Idag är till exempel 100 procent av bomullen och 77 procent av träråvaran i företagets produkter resultatet av hållbar odling och avverkning. Ändå är det bara toppen av ett isberg.

– Att ta hand om människor och miljö är självklar del av det Ikea gör och inte något vi vill slå oss för bröstet för. Därför brukar vi inte heller prata så mycket om vårt hållbarhetsarbete som bland annat omfattar energieffektivitet, återvinning, transporter och en mer cirkulär affärsmodell. Vår vision är att göra vardagen bättre för många och hållbarhet är kärnan i den visionen, säger Kristín Grímsdóttir, ansvarig för Sustainable IT på Ikea.

Atea Sustainability Focus

Kristín Grímsdóttir är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance. 

Läs mer: Ikea kapar köer med mobila enheter

– Hållbarhet är en fråga om medvetet, värderingsstyrt ledarskap på alla nivåer. Målet är att skapa värde för människor – kunder, medarbetare, leverantörer – för samhällen där vi har verksamhet, samt för miljön och vår affär. För att uppnå det behöver vi alla kunna ta medvetna beslut i vårt dagliga arbete. 

Tre fokusområden

Healthy and Sustainable Living, Circular och Climate positive och Fair & Inclusive är tre change drivers där Ikea vill skapa förändring.  

– Våra interna diskussioner om förbättring och utveckling kretsar mycket kring hållbarhet. Vi drar oss inte för att prova det som ingen gjort förut. Jag känner en stor stolthet över vårt genuina engagemang i hållbarhet.

Läs mer: "Vem har råd att inte vara hållbar?"

It är ett område där Kristín Grímsdóttir ser tydliga möjligheter för hållbara förbättringar.   

– Att ha gröna datahallar, ta ansvar i våra inköp, använda grön el, ta hand om vår e-waste och skapa bra relationer med våra leverantörer för ökad transparens är viktigt för oss och där vill vi göra ännu mer. Vi vill jobba för genuint hållbart värdeskapande och förstå hur våra handlingar skapar en bättre vardag för människor eller bättre förutsättningar för vår planet.

Läs mer: Rena hav med hållbarhetskrav

Läs mer: Nu ska branschen bli hållbar – på riktigt

Vad betyder transparens för Ikeas arbete med hållbarhet?

– I vårt hållbarhetsarbete vill vi vara öppna, transparenta och inbjuda till samarbeten. Vi tror på att göra saker tillsammans. Vi gör mycket som är bra men vi har fortfarande mycket kvar att göra för att känna oss nöjda. Vi ser inte sårbarhet som en svaghet utan tvärtom - att visa sina brister kan lyfta fram andra som är bättre än vi och där kan vi jobba tillsammans. Att hjälpa varandra för att tillsammans skapa något värdefullt är mångfald för oss.

Modiga beslut

Nu står Ikea inför en nyorienteringsfas som är ett resultat av förändrade kundbeteenden och -förväntningar samt hur världen förändras med teknikens utveckling. Förändring kan vara svårt och då är det lockande att välja minsta motståndets lag.

Läs mer: Det sjuder i hemmet

Läs mer: Hållbart hela vägen för Malmö

– Det är i mycket en fråga om mindset för det är mänskligt att försöka hitta det trygga och bekväma. Då kan det vara en utmaning att välja att investera i hållbarhet och inte bara se till sänkta kostnader. En av våra största utmaningar under överskådlig tid är fortsätta ta modiga beslut och inte slå oss till ro med det vi redan åstadkommit, avslutar Kristín Grímsdóttir.

Rekommenderad läsning

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Airbus 960640

Flyg med nollutsläpp

17 nov 2020 digit

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Solros Hållbarhet

Gröna regioner

6 nov 2020 digit

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport.