Sverige säkrar molnet

sveriges riksdag, vinter.jpg

Regeringen beslutar om en utredning hur Sverige ska få säkrare it-drift. Det handlar bland annat om att tydliggöra de rättsliga förutsättningarna för att kunna anlita privata leverantörer på ett säkert sätt.

– En förbättrad samordning av den statliga it-driften, kan höja säkerheten och öka effektiviteten, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Utredaren får i uppdrag att kartlägga och analysera statliga myndigheters behov av säker och kostnadseffektiv it-drift. Det handlar bland annat om att undersöka det potentiella behovet och förutsättningarna för en statlig molntjänst och vidare klargöra de rättsliga förutsättningarna för att använda sig av privata företag för den här typen av tjänst.

Varaktiga former

Utifrån analysen skall utredaren sedan lämna förslag om varaktiga former för en samordnad it-drift och den offentliga förvaltningens rättsliga förutsättningar. Uppdraget ska redovisas den 31 augusti 2020, och i ljuset av den ska beslut ha fattats senast 31 maj 2021.

Försäkringskassan är ett exempel på en myndighet som redan idag som sköter it-drift åt vissa statliga myndigheter, men denna utredning syftar alltså till att få en mer övergripande lägesbild för Sveriges samtliga myndigheter. Detta har regeringen beslutat att förlänga till 31 december 2022.

Källa: Regeringskansliet

1 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng