Ny lag om 5G

radiomast med lurar.jpg

Bättre skydd och säkerhet vid radioanvändning. Det är vad regeringen vill åstadkomma med sitt lagförslag med nya regler kring tillstånd för radioanvändning som regeringen har lämnat in till Lagrådet.

– Med den nya lagen blir det möjligt att utesluta komponenter, leverantörer eller operatörer, om de kan antas utgöra en fara för Sveriges säkerhet, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Med 5G-nätets introduktion blir det än viktigare att säkra teknik som använder sig av frekvenser, enligt Regeringen. Lagförslaget är ett led i arbetet med att ha en hög säkerhetsnivå i både det digitala nätet och radionätet.

Regeringen föreslår i förslaget till Lagrådet att:

  1. En förutsättning för att få tillstånd beviljat är att det kan antas att radioanvändningen inte kommer att orsaka fara för Sveriges säkerhet.
  2. Tillstånd ska kunna förenas med villkor om krav som är av betydelse för Sveriges säkerhet.
  3. Det ska vara en förutsättning för att medge en överlåtelse eller uthyrning av tillstånd att radioanvändningen inte kan antas orsaka fara för Sveriges säkerhet och att förvärvaren inte tidigare fått tillståndet återkallat på grund av att denne antagits ha orsakat fara för Sveriges säkerhet.
  4. Ett tillstånd ska få återkallas och tillståndsvillkor ändras omedelbart om radioanvändningen kan antas orsaka fara för Sveriges säkerhet.
  5. Företag som har tillstånd för radio och tv ska inte omfattas av regleringen.
  6. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ska få överklaga beslut som rör punkterna 1–4 till allmän förvaltningsdomstol.
  7. Det ska införas sekretessbrytande bestämmelser för att möjliggöra att Post- och telestyrelsen får nödvändigt beslutsunderlag för att fatta beslut enligt punkterna 1–4.

Källa: Regeringskansliet

30 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng