ML för små språk

vinnova-ai-svenska.jpg

Med 24 miljoner till fyra forskningsprojekt inom AI vill Vinnova föra forskningsidéer närmare praktisk tillämpning. Ett av projekten handlar om immaterialrätt och ska göra det enklare för innovatörer inom AI och maskininlärning att söka patent.

– De stora internationella techbolagen prioriterar inte AI-lösningar som fungerar för små språk. Det finns därför ett stort behov av att satsa på språkteknologi som gör att vi kan få fram lösningar som fungerar för till exempel myndigheter och annan offentlig verksamhet i Sverige, säger Daniel Rencrantz, enhetschef på Vinnova.

Flera satsningar

Vinnovas satsning handlar bland annat om språkteknologi för svenska genom maskininlärning där det finns stora behov. Projekten får stöd genom utlysningen Från AI-forskning till innovation, som är en av flera nya satsningar Vinnova gör för att flytta fram Sveriges position inom AI. Även ett projekt inom området AI för immaterialrätt får finansiering.

Fyra projekt får finansiering med sammanlagt 24 miljoner kronor:

Språkmodeller för svenska myndigheter
Koordinator: Rise, Research Institutes of Sweden
Projektet ska utveckla storskaliga språkmodeller för den svenska offentliga sektorn som ska användas i ett antal språkteknologiska tillämpningar för svenska myndigheter.

AI-lärare för mer effektiv inlärning av det svenska språket
Koordinator: Lingio
Projektet utvecklar nya AI-metoder inom textförståelse och dialoger som innebär en mer effektiv inlärning av språket med fokus på yrkessvenska för olika branscher.

Djupinlärd talsyntes för uppläsning av lång och informationsrik text på svenska
Koordinator: KTH
Projektets mål är att ta fram en färdigtränad talsyntes baserad på djupinlärning som kan presentera lång och informationsrik text som uppläst tal.

IP Canvas - A platform for automated patent prior art screening and AI-enhanced decision support
Koordinator: Automatch
Projektet syftar till att tillgängliggöra IP, immaterialrätt, för icke-jurister genom att visa betydelsen av och förenkla framtagningen av relevanta patent.

Källa: Vinnova

7 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng