Cybersäker testbädd

rise-testbadd-kista.jpg

En nyöppnad testbädd är Rise bidrag till Sveriges cybersäkerhet. Rise Cyber Range i Kista kan säkra viktiga samhällsfunktioner och ge företag och organisationer möjligheter att stresstesta sina system under trovärdiga former.

– Digitaliseringen för med sig mycket gott men vi måste också vara medvetna om risker. Satsningen på Cyber Range kommer ge näringsliv och organisationer en fysisk plats för att träna och utbilda medarbetare men också att testa sina produkter och tjänster. Det stärker säkerheten för digitala produkter och lösningar, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Simulerade it-attacker som skapar cyber­säkerhet är kärnan i Cyber Range, den nya testbädd som

forskningsinstitutet Rise öppnar i Kista. Bädden är en plats för utbildning, test och verifiering där organisationer och företag kan stresstesta sina system, utan att riskera den löpande verksamheten.

Säkert och stabilt

Istället för att bara fokusera på problemen borde vi se cybersäkerhet som möjliggörare för innovation och utveckling.

Rise Cyber Range gör det möjligt att bygga en virtuell miljö som är helt kontrollerad, och erbjuda verktyg för att skapa stabila och säkra it-system. Här kan företag och organisationer testa nya delar i ett system för att se om man byggt det på rätt sätt och identifiera eventuella svagheter. Syftet är dels att testa de tekniska systemen, men lika viktigt är att säkra att rutiner och organisation fungerar. Utbildning är en del av erbjudandet.

– Vi vill göra det enkelt att jobba med de här frågorna som ofta upplevs som svåra. Istället för att bara fokusera på problemen borde vi se cybersäkerhet som möjliggörare för innovation och utveckling, säger Shahid Raza, Rise.

Security by design

Rise team för cybersäkerhet består idag av cirka 20 personer. Till det kommer en rad andra experter på cybersäkerhet inom olika verksamhetsområden, exempelvis transport. Kombinationen av teknikexperter och experter på specifika områden ger stora möjligheter att sätta ihop tvärfunktionella arbetsgrupper inom cybersäkerhet med fokus på security by design

Inledningsvis drivs Rise Cyber Range som ett treårigt projekt, finansierat av Vinnova, Rise och ICT Sweden.

Källa: Rise

4 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng