Framtiden för myndigheter
En total omställning av verksamheten inom tio år och etiska utmaningar inom AI. Det är några av beskeden när Kommittén för teknologisk innovation och etik, Komet, frågar över 200 myndigheter om framtiden.
– Undersökningen visar att teknikutvecklingen ställer krav på offentlig sektors förmåga att arbeta på nya sätt, till exempel när det gäller att tillämpa och utveckla regelverk, säger Jon Simonsson, ordförande för Kommittén för teknologisk innovation och etik, Komet.
Stora förändringar
19 av 20 företrädare från olika myndigheter i Sverige svarar ja på frågan om de tror att de kommer se förändringar i sina verksamheter de närmaste fem åren till följd av ny teknik. Ungefär hälften av de mer än 200 tillfrågade tror att deras verksamhet kommer att ha förändrats helt och hållet på tio till tjugo års sikt.
Större mobilitet, färre rutinuppgifter, förbättrad kvalitet och en ökad transparens är några av effekterna som spås av den ökade digitaliseringen, vilket många tror får till följd att personliga möten minskar i andel.
Utmaningar
De svarande identifierar också utmaningar, såsom ett ökat säkerhetsbehov, att regelverk laggar, samt etiska utmaningar och målkonflikter när det kommer till människors integritet när det exempelvis handlar om tillgången till data för att kunna utveckla medicinska behandlingar.
Ett annat område är artificiell intelligens där det finns frågetecken kring hur ett ansvarsutkrävande kan se ut och var gränser sätts när det handlar om vad maskiner får och inte får göra.
– Svaren visar att de som är verksamma inom offentlig sektor reflekterar över sitt förhållningssätt. Det finns en medvetenhet om att teknikutvecklingen kräver avvägning mellan intressen som rör säkerhet för individ och samhälle i förhållande till effektivitet och innovation, säger Charlotte Hall, utredningssekreterare, Komet.
Källa: Kommittén för teknologisk innovation och etik, Komet
Läs mer om ämnet: