Först med AI-röntgen

nalle-ai-rontgen.jpg

Efter fem års forskning har nu den första patientens röntgenbilder bedömts med hjälp av AI på Danderyds sjukhus. Nästa steg är att AI:n ska bedöma vilken behandling som är bäst för patienten.

– Vi har tidigare publicerat lovande resultat gällande enkel frakturtolkning. Vi kunde då se att vår AI gjorde röntgenbedömningar med samma säkerhet som en ortoped. Sedan dess har vi jobbat med att expandera till en mer avancerad frakturtolkning, säger Max Gordon, som är biträdande överläkare och en av forskarna.

Det började med att den artificiella intelligensen fick ta emot 250 000 röntgenbilder på händer, handleder och fotleder. Där låg uppgiften i att upptäcka frakturer som tidigare inte bedömts vilket, enligt Max Gordon, är betydligt svårare än vad man tror. Resultatet: AI:n och läkarna gjorde lika korrekta bedömningar.

Därifrån har man gått till att intelligensen nu ska ge en detaljerad beskrivning av frakturen. En redogörelse som ska kunna nyttjas för att vägleda behandlingen.

– Just nu har vi avancerad tolkning på plats för fotleder men vi håller på med att även implementera handleder, höfter och knän. Den 11 oktober gick vi live och tog emot första patienten som blev bedömd av vår AI tillsammans med läkare i vår kliniska verksamhet.

Säkerhet A och O

Max-och-Björn-AI-960640.jpg

Max Gordon och Björn Hansen.

Och dagen D var välkommen. I två år har man försökt kartlägga för hur det skulle gå till, och tillsammans med Region Stockholm har man exempelvis gjort riskanalyser, klassificeringsrapporter och hanteringsprotokoll av patientdata. Det har genomförts för att garantera att systemet uppfyller kraven som ställs.

– Det vi gör nu är ett pilotprojekt där några utvalda läkare fått specialutbildning och som nu får utvärdera systemet. Systemet är ett tillägg till dagens röntgentolkning och ska endast förstärka och inte ersätta några av dagens rutiner.

En av ST-läkarna som utbildats är Björn Hansen.

– Det är inspirerande och utvecklande att arbeta med AI och jag är imponerad av vad den kan åstadkomma redan idag. Det ska bli spännande att få vara en del av det fortsatta utvecklingsarbetet, säger han. 

Att se hela människan

Nästa del i forskningen ligger i att artificiella intelligensen ska kunna bedöma vilken behandling som är bäst för patienten.

– Där spelar flera parametrar in. AI:n kan göra rekommendationer med hjälp av inmatad data, men vi kommer alltid att behöva även det mänskliga kunnandet för att se och förstå vad som är bäst för just den här patienten, att se hela människan. Det kan, än så länge, inte AI göra, säger Max Gordon.

Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus.

Källa: Danderyds sjukhus

23 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonvårdFoto Adobestock, Johan Adelgren

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng