Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Data mot demens

Sjukdomen alzheimer fortsätter vara ett mysterium för forskare men på det tyska centret för neurogenetiska sjukdomar, DZNE, försöker man nu reda ut gåtan genom Memory Driven Computing. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 5 september 2019 it i vården

demens-960640.jpg

– Demensvården kostar det svenska samhället 63 miljarder kronor per år. Om 15 till 20 år kommer siffran ligga på cirka 150 miljarder. Det är dyrt att bedriva forskning och politiker behöver fokusera mer på området, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden.

Över hela världen är 47 miljoner människor drabbade av demenssjukdomar och var tredje sekund upptäcks ett nytt fall. Runtom i världen forskas det inom området, men än så länge finns varken botemedel eller bromsmedicin. 

Forskarna på DZNE samlar in och analyserar olika typer av data från patienter, som medicinsk historik, familjehistorik, blodvärden, livsstil, kost, boendesituation. I arbetet använder man sig av HPE:s verktyg för big data-analys Memory Driven Computing.

13 sekunder istället för 22 minuter

Med Memory Driven Computing får alla processorer tillgång till en pool med delat minne, vilket tar bort behovet för datan att färdas fram och tillbaka. Det innebär en ökad snabbhet, tillförlitlighet och energieffektivitet och ett sätt att arbeta med enorma datamängder, som varit omöjligt fram tills nu.

En DNA-sekvens som tidigare tog 22 minuter att analysera kan nu ta 13 sekunder och med bara 60 procent av energiförbrukningen. När denna process nu går snabbare så kan forskare testa nya hypoteser om vad som orsakar sjukdomen. Sedan en tid samarbetar DZNE med Alzheimerfonden och under Almedalsveckan pratade fondens generalsekreterare Liselotte Jansson om arbetet. 

– Bara forskningen kan stoppa demenssjukdomar. Det behövs mer pengar och insikt. Det gör mig glad att tekniken blir bättre så att vi kan forska till en lägre kostnad och få mer för varje krona.

Rekommenderad läsning

innovationspris-mot-undernaring.jpg

Sundare med surfplatta

29 maj 2019 it i vården

En innovation med fokus på bättre hälsa hos äldre får bidrag från EU-projektet INCluSilver för att öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser i hemmet. Pengarna fördelas av Livsmedelsakademin.

gamla händer håller kort med suddiga ansikten.jpg

App upptäcker alzheimer

2 sep 2019 it i vården

Nu är det möjligt att på ett mycket tidigt stadium upptäcka symptom på alzheimer och andra kognitiva funktionsnedsättningar. Appen Dementia Risk Tool kan halvera lidandet hos den genomsnittlige patienten.

ett gummihjärta med plåster.jpg

Plattor mot hjärtsvikt

16 aug 2019 it i vården

Om patienter med hjärtsvikt får tillgång till sin information hemma, blir de tryggare och gör inte lika många sjukhusbesök. Det konstaterar Skånes universitetssjukhus i en ny undersökning.

cool tant med solglasögon och käpp mot orange bakgrund.jpg

När käppen blir robot

20 aug 2019 digit

En mobil robotkäpp kan hjälpa framförallt äldre med balans- och hållningssvårigheter att ta sig runt på ett säkert sätt. Det hoppas ingenjörerna bakom käppen Canine.

vr äldre.jpg

Verklig VR i Hässleholms äldrevård

29 mar 2017 it i vården

På caféet var det enda som saknades en kaffe och en bulle, så verklighetstroget tyckte Jan-Åke Larsson att det kändes när han testade VR för första gången på äldreboendet i Vinslöv. 

nalle960640.jpg

Robotnalle bra medicin

27 jun 2019 it i vården

Att mysa med en robotnalle har stor betydelse för välbefinnandet hos barn inlagda på sjukhus. Barnen blir mer aktiva och sociala när de leker med nallen. Det visar en ny studie från MIT.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

glad-pensionär-960640.jpg

Regeringen utreder välfärdsteknik

22 aug 2018 it i vården

Regeringen har tillsatt en utredning för att undersöka hur välfärdsteknik bättre kan nyttjas inom äldreomsorgen. Förhoppningen är att tekniken ska kunna bidra till att lösa bristen på personal och de växande sjukskrivningstalen inom äldreomsorgen.

glad tant med vrglasögon.jpg

Snabb diagnos av alzheimer

23 jan 2019 it i vården

På Cambridge University testar man att diagnosticera Alzheimers sjukdom med hjälp av VR. De första resultaten är mycket positiva.