Gaming mot alzheimer

gaming960640.jpg

Ett specialdesignat mobilspel kan upptäcka personer som ligger i riskzonen för Alzheimers sjukdom. Detta enligt ett nytt forskningsprojekt från University of East Anglia i Norwich.

– Demens kommer att drabba 135 miljoner personer globalt runt 2050. Vi behöver identifiera personer tidigt för att minska risken att de ska drabbas av sjukdomen i framtiden, säger chefsforskaren Michael Hornberger.

I forskningen använde man sig av spelet Sea Hero Quest, skapat av Deutsche Telekom, tillsammans med bland annat Alzheimers Research. Där rör man sig genom labyrinter av öar och isberg, och där varenda halv sekunds spelande genererar ny data.

Bara två minuters speltid går att jämföra med fem timmar av laboratoriebaserad forskning. Och att ha tre miljoner spelare genererar mer än 1 700 års värde av forskningen på området, enligt Michael Hornberger, chefsforskaren i projektet.

– Den nuvarande diagnosen för demens baseras starkt på minnessymptom, vilket vi vet är när sjukdomen är relativt långt gången. Istället visar nya bevis att subtila navigationsfel och brist på medvetenhet kan förekomma minnessymptomen med många år.

APOE4-genen

Och det är här den nya forskningen kommer in. Personer som bär på APOE4-genen löper tre gånger större risk att få Alzheimers sjukdom än de som inte bär den. Teamet studerade hur dessa personer spelar spelet jämfört med övriga. Och studien visade att det gick att se skillnader mellan de två grupperna, vilket är väldigt viktigt då vanliga minnestester och dylikt inte lyckats med detta.

Under forskningen gick man tillväga så att man först studerade datan på drygt 27 000 spelare i Storbritannien mellan 50-75 år, den mest känsliga åldersgruppen för att utveckla alzheimer det kommande årtiondet. Sedan jämförde man resultaten med en mindre grupp där 31 personer bar på APOE4-genen, och 29 personer inte gjorde det.

– Vi såg att APOE4-bärarna var sämre på att navigera sig fram i spelet. De tog mindre effektiva rutter till målen. Och detta är väldigt viktigt eftersom det handlar om personer som inte har några minnesproblem. Det betyder att vi kan detektera personer som löper genetiska risker att få alzheimer baserat på hur de spelar spelet, säger Michael Hornberger.

– Vi får ofta höra hjärtskärande historier om personer som inte hittar hem, och vi vet att detta kan vara en av de tidigaste varningstecknena för Alzheimers. Att använda big data för att tidigt i utvecklingen förbättra detekteringen av de sjukdomar som kan orsaka demens kan hjälpa oss revolutionera hur vi forskar och behandlar tillståndet. Sea Hero Quest är ett fantastiskt exempel på hur banbrytande forskning kan hjälpa oss ta ett steg närmre ett livsförändrande genombrott, säger Hilary Evans, chef på Alzheimers Research UK.

Källa: Eurekalert

29 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng