Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den ultimata skolan

Sverige lägger minst pengar på läromedel i hela Europa, samtidigt som skolan lever i en brytningstid mellan traditionell undervisning och ett mer digitalt arbetssätt. Att i läromedel och undervisning kombinera beprövad erfarenhet och nydanande verktyg är lika spännande som utmanande. Det menar Libers vd Anna Settman.

Text tim leffler Foto fredrik kron, adobestock 23 oktober 2019 it i skolan

– Det är två perspektiv som är viktiga när vi utvecklar läromedel, dels fakta i ett visst ämne och dels det pedagogiska flödet. Hur materialet ska användas i klassrummet och kombinationen fakta, lärarstöd och övningar, säger Anna Settman, vd på Liber.

– Den här processen pågår under ganska lång tid, där våra ansvariga har en dialog med aktiva lärare. Vi har också ämnesspecialister och lärare på Liber som samarbetar med lärare för att utforma läromedlen.

Vilken är den största utmaningen för svensk skola?

– Det är att hitta en balans av beprövad erfarenhet hos lärarna och de möjligheter som de digitala delarna kan erbjuda. Att hitta den ultimata kombinationen är både utmanande och spännande.

Har skolorna resurser för att experimentera?

– Sverige är ett av de länder i Europa som lägger minst pengar på läromedel och där finns något skevt i hela upplägget. Sedan tror jag det finns ett behov hos många skolor att experimentera med det digitala, men inte införa allting över en natt utan kunna anpassa till bland annat var lärarna och skolorna befinner sig och den infrastruktur som de har.

Att hitta den ultimata kombinationen både utmanande och spännande.

Hur skapas ett mer experimenterande klimat?

– Vi ser en brytpunkt nu när vi ser hur fysiska böcker samverkar bra med det digitala. Då finns det mycket värde i det digitala, för att mäta progressionen för eleverna, eller guida lärare på olika sätt i hur de kan planera sina lektioner och sin undervisning. Här kanske det finns möjligheter att betala mer för läromedel eftersom vi kan täcka in fler delar av lärandeprocessen.

Är det något Liber behöver bli bättre på?

– Användarvänligheten är en utmaning för i stort sett alla branscher som digitaliseras. Som digitala konsumenter är vi vana från olika sammanhang att ha en väldigt bra användarupplevelse. Det här är en kompetens som är svår att hitta eftersom alla stora bolag vill ha den. Det är också en utmaning att göra det rätt, för vad är den optimala användarupplevelsen för elever och lärare som är digitala konsumenter med höga krav. Där har vi mycket att utveckla.

Rekommenderad läsning

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

bok ligger uppbläddrad utomhus i solen.jpg

Jakten på rätt edtech

5 mar 2020 it i skolan

Att leta efter digitala läromedel kan vara en djungel för lärare och skolledare. I det Vinnova-finansierade projektet Swedish Edtest får lärare och edtech-bolag chansen att träffa varandra för att tillsammans utveckla morgondagens digitala skolverktyg. 

pojke ligger och tittar ner i gräset med förstoringsglas.jpg

SKR vill ha mer fjärr

6 mar 2020 digit

SKR välkomnar regeringens ja till fjärrundervisning när skolan saknar behörig lärare eller har ett begränsat elevunderlag. Enligt SKR borde undervisningsformen dock kunna godkännas för fler årskurser.

gammal-dator.jpg

Nytt liv i Örebro

11 mar 2020 it i skolan

Elever på NTI Gymnasiet i Örebro ger nytt liv åt gamla datorer. Syftet är att återanvända it-utrusningen på skolor och inom vården i utvecklingsländer och dessutom förbereder sig eleverna inför sin kommande praktik.

gaming-esport-skola.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

E-sport på schemat

17 jan 2020 it i skolan

Numera finns gymnasieprogram med idrottsprofil e-sport där elever får utbildning i bland annat samarbete, taktik, kost- och näringslära samt mental träning. Kunskaper som elever kan ta med sig oavsett framtida bransch. 

benen syns på tre barn som sitter på mur med dator.jpg

SKR kräver ersättning

31 jan 2020 it i skolan

Staten bör ersätta kommuner och privata aktörer för deras kostnader i samband med införandet av digitala nationella prov. Enligt SKR kommer annars investeringarna äta upp andra viktiga satsningar i skolan.

plus minus gånger delat med-tecknen.jpg

Lärare saknar boken

19 feb 2020 it i skolan

Lärare upplever att de har sämre koll på hur elever tänker när de löser en matteuppgift via digitala läromedel jämfört med en lärobok i matematik. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.