Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Den ultimata skolan

Sverige lägger minst pengar på läromedel i hela Europa, samtidigt som skolan lever i en brytningstid mellan traditionell undervisning och ett mer digitalt arbetssätt. Att i läromedel och undervisning kombinera beprövad erfarenhet och nydanande verktyg är lika spännande som utmanande. Det menar Libers vd Anna Settman.

– Det är två perspektiv som är viktiga när vi utvecklar läromedel, dels fakta i ett visst ämne och dels det pedagogiska flödet. Hur materialet ska användas i klassrummet och kombinationen fakta, lärarstöd och övningar, säger Anna Settman, vd på Liber.

– Den här processen pågår under ganska lång tid, där våra ansvariga har en dialog med aktiva lärare. Vi har också ämnesspecialister och lärare på Liber som samarbetar med lärare för att utforma läromedlen.

Vilken är den största utmaningen för svensk skola?

– Det är att hitta en balans av beprövad erfarenhet hos lärarna och de möjligheter som de digitala delarna kan erbjuda. Att hitta den ultimata kombinationen är både utmanande och spännande.

Har skolorna resurser för att experimentera?

– Sverige är ett av de länder i Europa som lägger minst pengar på läromedel och där finns något skevt i hela upplägget. Sedan tror jag det finns ett behov hos många skolor att experimentera med det digitala, men inte införa allting över en natt utan kunna anpassa till bland annat var lärarna och skolorna befinner sig och den infrastruktur som de har.

Att hitta den ultimata kombinationen både utmanande och spännande.

Hur skapas ett mer experimenterande klimat?

– Vi ser en brytpunkt nu när vi ser hur fysiska böcker samverkar bra med det digitala. Då finns det mycket värde i det digitala, för att mäta progressionen för eleverna, eller guida lärare på olika sätt i hur de kan planera sina lektioner och sin undervisning. Här kanske det finns möjligheter att betala mer för läromedel eftersom vi kan täcka in fler delar av lärandeprocessen.

Är det något Liber behöver bli bättre på?

– Användarvänligheten är en utmaning för i stort sett alla branscher som digitaliseras. Som digitala konsumenter är vi vana från olika sammanhang att ha en väldigt bra användarupplevelse. Det här är en kompetens som är svår att hitta eftersom alla stora bolag vill ha den. Det är också en utmaning att göra det rätt, för vad är den optimala användarupplevelsen för elever och lärare som är digitala konsumenter med höga krav. Där har vi mycket att utveckla.

23 oktober 2019 Uppdaterad 25 oktober 2019 Reporter tim leffler it i skolan Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.