CIO:er stärker högskolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

– ITCF är ett nätverk av it-chefer och CIO:er från 37 högskolor och universitet i Sverige och jag jobbar med att försöka hitta gemensamma intressen och gemensamma lösningar, säger Johan Johansson, ordförande för ITCF.

Vilka är fördelarna med ITCF?

– Samarbetet gör att vi inte behöver uppfinna liknande saker på många ställen, utan har vi en lösning på ett ställe kan vi sprida det till andra.

Har du något exempel?

– Bland annat till GDPR. Vi tog fram lite checklistor och informations- och utbildningsmaterial som var transparent och som alla kunde nyttja om de ville. Vi har även arbetat kring licenser där vi har gjort ganska stora besparingar, för att det är några få som kan göra arbetet åt alla. På det sättet har vi sparat rätt mycket pengar faktiskt.

Vilka är era utmaningar framöver?

– För högre utbildning är hanteringen av forskningsdata en stor utmaning och att digitalisera utbildningarna. Man har kommit väldigt olika långt på de olika lärosätena. Även säkerhet ligger väldigt högt på agendan på de flesta ställena.

Är det extra viktigt för er inom utbildningsväsendet?

– Vi har ju en väldigt öppen miljö och det är meningen att vi ska publicera det vi håller på med och det ska vara lätt att komma åt. Men överhuvudtaget tror jag att vi behöver ta ett helhetsgrepp och bli bättre. Vi har ju mer och mer som vi flyttar ut i molntjänster och där har vi utmaningar som alla andra har, och kanske framförallt den offentliga sektorn.

IoT och AI, finns det på agendan?

– Det är klart att på universitet och på högskolor forskas det väldigt mycket kring både IoT och AI. Det trillar kanske inte direkt ner på it-avdelningarna direkt, men vi vill komma mycket närmare detta. Det är ju i grunden en infrastruktur som byggs och då vill vi kunna vara med och hjälpa till och se till att det sköts rätt från början. På så sätt kan vi också lära oss av det och hjälpa vår kärnverksamhet.

Hur tror du att ert arbete ser annorlunda ut om några år?

– Jag hoppas att vi som it-chefer sitter mycket närmare verksamheter, kanske till och med som partner i vissa fall, för att så fort som möjligt kunna dra nytta av det som händer i teknikutvecklingen. Inte minst med tanke på att det går så fort så måste vi bli snabbare på att komma till skott och att vi också kan förkasta gammalt. Jag hoppas att vi inte sitter med för tunga lösningar utan är mer snabbfotade, helt enkelt.

30 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i skolanFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng