It-chefens fasa

kvinna-digital-ångest.jpg

CIO:er och it-chefer blandas in för lite i verksamhetsstyrd it, de ser den största kompetensbristen på över tio år och de tror att 20 procent av jobben kommer försvinna på grund av automatisering. Det visar en ny undersökning från KPMG och Harvey Nash.

Företag där it-chefen är direkt involverad i beslut kring verksamhetsstyrd it får affärsmässiga fördelar. Fördelar som kan vara exempelvis bättre ledtider till marknaden för nya produkter samt nöjdare medarbetare. Trots detta involverar fyra av tio företag inte sina it-avdelningar inför sådana beslut.

Dessa 40 procent har en dubbelt så stor sannolikhet att bli sårbara inom olika säkerhetsområden jämfört med dem som istället tar med it i besluten. Risken är också större att de redan har drabbats av en allvarlig attack under de senaste 24 månaderna.

– Att vem som helst med en smartphone och ett kreditkort numera kan upprätta ett it-system innebär både möjligheter och risker. De företag som hittar rätt balans mellan innovation och styrning blir vinnarna, säger Magnus Sjöström, Partner Digital Transformation på KPMG i Sverige.

Stor kompetensbrist

Undersökningen visar att detta är inte det enda problemet för it-avdelningarna. It-chefer har inte haft så svårt att hitta rätt kompetens sedan 2008, och de tre kunskaper där bristerna är som störst är inom områdena big data/analys, säkerhet och AI.

I de fall där styrelsen ber it-avdelningen att börja automatisera för att öka effektiviteten så bedömer den genomsnittliga it-chefen att ett av fem arbeten kan helt ersättas av AI eller automatisering de kommande fem åren. En utveckling som spås innebära stora omorganisationer. Samtidigt så tror 69 procent av it-cheferna att nya jobb kommer att ersätta dem som försvinner.

 Allt fler styrelser kräver att it-avdelningen prioriterar automatiseringen av verksamhetens arbete. Hur organisationer anpassar sig till automatisering kommer bli en allt tydligare framgångsfaktor och många företag är inte alls redo, säger Charlotta Skogar på Harvey Nash i Sverige.

Källa: KPMG, Harvey Nash

18 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng