Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Suzukis nya fjäder

Genom att digitalisera produktionen får Suzuki Garphyttan bättre koll på flödet i fabrikerna. Det är inte minst viktigt för omställningen från traditionell förbränningsmotorn till andra alternativ.

– Suzuki Garphyttan är en internationell koncern som jobbar med fjädertråd. Vi tillverkar fjädertråd framförallt till bilindustrin. Om du har en bil så är det 50 procents chans att du har vår fjädertråd i förbränningsmotorn. Så vi står inför en stor utmaning i och med att förbränningsmotorn går mot sin ända, säger Anders Jonsson, it-chef på Suzuki Garphyttan.

Hur kan it hjälpa er att tillverka fjädrar?

– Framförallt kan det höja vår lönsamhet för att vi ska kunna ta oss in på nya marknader. Vi måste bli bäst på det vi gör så att vi kan tränga undan andra aktörer på marknaden, och ta oss in på nya marknader. Ett sätt att bli bäst på det vi gör är att digitalisera vår produktion så att vi får bättre kontroll på våra processer.

– Vi ska veta när saker och ting inte fungerar. Vi ska bli bättre på att när vi gör utvecklingsprojekt att se effekterna utav dem ute i produktionen. Det kan vi göra genom att digitalisera fabriken och ta in all processdata ifrån våra maskiner och kunna göra big data-analyser på detta.

Och det här kan användas på fler platser?

– Ja, vi finns på fem platser i världen och tanken är att vi ska samla in all den här processdatan till en databas så att vi kan göra globala analyser av våra globala processer.

Vilka utmaningar har ni?

– Vi har en ganska rak väg framåt i vad som ska göras. Våra stora utmaningar är egentligen kopplat till vår verksamhet. Det har alltid gått bra för oss och vi har gjort bra ifrån oss, och då kanske en del medarbetare undrar varför vi ska ändra på ett vinnande koncept. Men finns idag framförallt i förbränningsmotorer vars ända vi kan se, och därför måste vi tränga in på nya marknader. Det måste vi kunna förmedla till våra medarbetare.

Hur hjälper tekniken er att ställa om?

– Det kanske kommer göra så att vi får bättre kvalitet på tråden och vi kommer att kunna bli effektivare i våra produktionsprocesser och ser hur lång tid vissa saker tar. På det sättet kan vi bli mer effektiva och jämföra fabriker med varandra. Dessutom kommer vi att kunna gå tillbaka och titta på hur vi tidigare har utvecklat våra trådrullar.

Var är ni 2030 när förbränningsmotorn börjar fasas ut helt?

– Då är vi ett världsledande företag inom all annan fjädertrådtillverkning.

23 september 2019 Uppdaterad 30 september 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård. 

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

en tysk flagga målad i målarfärg.jpg

Datainsamling mot corona

20 mar 2020 digit

I ett försök att minska spridningen av coronavirus har tyska hälsomyndigheten tagit hjälp av Deutsche Telekom. Genom att telekombolaget delar med sig av data om sina abonnenter hoppas nu myndigheten få kontroll på viruset.

massa skrotade bilar på hög.jpg
video

Inga fler krockar

27 feb 2020 digit

Forskare kan vara ett steg närmare att lösa problemet med hur stora flottor av självkörande bilar inte ska krocka med varandra eller orsaka trafikstockningar. Nyckeln är decentraliserade algoritmer.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

olika taxibilar står parkerade utanför hämtzon.jpg
video

Hejdå taxichaufför

9 dec 2019 digit

Om fem år finns robotiserade taxibilar i våra storstäder och bilar som kan parkera själva. För att självkörande bilar ska kunna hantera alla situationer krävs fortfarande många år för att testa tekniken. Det menar Jonas Ekmark, Zenuity.  

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

sydnarke-skola-vård.jpg

Sydnärkes smarta samarbete

29 okt 2019 digit

Via Sydnärkes it-förvaltning arbetar fyra kommuner tillsammans med att utveckla it. Tillsammans har de nyligen digitaliserat hela anställningsprocessen och börjat arbeta i en gemensam plattform för bland annat drift, förvaltning och klient- och serverlager. Det innebär en halvering av antalet ärenden till servicedesk. 

flicka-960640.jpg

Dataanalys mot ebola

24 okt 2019 digit

En ny matematisk modell kan göra det enklare att förutse var ebola kommer att bryta ut härnäst. Forskare använder modellen för att analysera data på klimatförändringar, markanvändning, befolkningstillväxt och fattigdom för att upptäcka risker innan de uppstår.