Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker automation hos Boliden

Boliden satsar på automation och nya digitala verktyg för en säkrare och mer produktiv drift, bland annat med hjälp av digitala produktionsrapporter. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 20 augusti 2019 digit

– Utöver att automatisera våra arbetsprocesser så är produktionen vårt fokus, för att få dem så säkra som möjligt, eftersom säkerhet är en väldigt viktig del i vårt arbete, säger Fredrik Hases, it-chef Boliden Garpenberg.

Hur blir det säkrare med automation?

– Det blir säkrare för att vi slipper ha människor i de områdena där det kan vara osäkert i form av avgaser eller fallande stenar. Därför är det viktigt för oss att automatisera de processerna.

Och ni har numera digitaliserade produktionsrapporter?

– Ja, vi försöker digitalisera sättet vi får fram information och data från alla våra olika system. Idag jobbar vi tillsammans med en partner som hjälper oss att ta fram de här rapporterna och de hjälper oss också med att förvalta dem om det blir fel. Det har varit en kul resa att vara med på för det blir väldigt mycket saker man måste tänka på som datakällor och datalager, och det blir mycket ringar på vattnet. Dessutom blir de övriga verksamheterna intresserade och ser vad vi kan göra för dem. Just en sådan enkel sak som en rapport kan vara en drivkraft i en digitaliseringsprocess.

Vad hoppas ni att detta arbete leder till?

– Vi hoppas att det ska bli ännu större fokus på digitalisering så att vi kan skapa processer som verkligen hjälper till med att lyfta bort repetitiva arbetsuppgifter för människor, och att det blir en kulturförändring där vi faktiskt kan nyttja data direkt.

Vad är på gång framöver?

– Vi håller också på att bygga om vår nätverksinfrastruktur för att göra en ännu mer stabil lösning för att kunna bära all den här datan i framtiden och kunna få den produktionssäker. Det blir ett väldigt innovativt projekt som bygger på helt ny teknik och det är väldigt spännande.

Och hur ser produktionen ut om två år?

– Jag tror att vi kommer att arbeta i större team med hjälp av de här digitala hjälpmedlen där vi faktiskt vet och kan fokusera på vad vi behöver göra med hjälp av de digitala beslutsfunktioner som finns på plats.

Rekommenderad läsning

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

skog.jpg

Experter på eko

4 jun 2019 digit

Utvecklingen av nya digitala tjänster är en förutsättning för den svenska industrins fortsatta konkurrenskraft. Ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt ska hjälpa företag som Komatsu Forest att omvandla data till internationellt eftertraktade mervärden för kunderna.  

en lampa från taket med en hand bredvid mot gul bakgrund.jpg
video

Läge för Linköping

4 nov 2019 digit

Att utveckla idéer inom digitalisering kräver tajming och tid. För ett år sedan lanserade Lejonfastigheter i Linköping innovationshubben lejonlabbet. Idag sker arbetet mer koncentrerat och det kommunala fastighetsbolaget har fått utökade uppdrag. 

utbildning-industri40.jpg

Plugga industri 4.0

24 apr 2019 digit

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

sjalvkorande-fordon.jpg

Hotet mot kollektivtrafiken

4 jun 2019 digit

Keolis och Rise ska i ett forskningsprojekt utreda vilka tjänster och innovationer som krävs för att lyckas med självkörande fordon i kollektivtrafiken.

deklarationspapper.jpg
video

Botten som chattar skatt

6 aug 2019 digit

Skatteverkets chattbot Skatti svarade på 80 procent av frågor om deklarationer. Nu tittar myndigheten på hur samma chattbot kan användas i skattehantering vid bostadsförsäljning.

byggarbetare står och mäter nått på en byggarbetsplats.jpg
video

Så blir Sweco digitalt

10 sep 2019 digit

Digital office ska ge Sweco en rejäl skjuts i bolagets digitalseringsarbete. Om projektet faller väl ut för de nästan 15 000 anställda kan Daniel Sandbergs roll som digitaliseringschef till och med bli överflödig.

någon håller i två nycklar framför en dörr.jpg
video

Så blir Helsingborgshem smart

12 aug 2019 digit

Internetuppkopplingen i hyresfastigheter måste bli lika självklart för fastighetsförvaltare som kylen i köket eller duschen i badrummet. Först då kan alla leverantörer som står beredda att bygga det smarta hemmet komma igång på allvar. Det menar Helsingborgshems it-chef Richard Mauritsson.