Rekord med grafen

Världens minsta accelerometer av grafen på en svensk tiokrona.png

Världens minsta accelerometer av grafen på en svensk tiokrona.

Världens minsta accelerometer har skapats av forskare vid KTH. Det lilla navigationsinstrumentet kan göra nytta i alltifrån mobiltelefoner till kläder.

– Baserat på de undersökningar och jämförelser vi gjort kan vi säga att detta är den minsta inrapporterade accelerometern i världen, säger Xuge Fan, forskare vid avdelningen för mikro- och nanosystem på KTH och en av personerna bakom världens minsta accelerometer.

Mobiler och kläder

En accelerometer är ett sorts mätinstrument som förenklat kan sägas mäta acceleration av objekt, oberoende av gravitationen. Tack vare det, fungerar en accelerometer i förlängningen bra som ett verktyg som kan användas i navigerings- och positionssyfte, och kan sättas ihop i så kallade MEMS, mikroelektromekaniska system.

– Bland de applikationer som kan bli aktuella återfinns är morgondagens mobiltelefoner för navigation, mobilspel och stegräknare, samt övervakningssystem för hjärtsjukdomar och kroppsnära teknik. Det vill säga teknik inbyggd i exempelvis kläder som kan övervaka människokroppens rörelser, säger Xuge Fan.

Grafen bäst

MEMS har länge varit väldigt aktuella i framtagningen av nya innovationer till exempelvis sjukvården. Accelerometern som KTH-forskarna har tagit fram är dock betydligt mindre och går istället under namnet nanoelektromekaniskt system, NEMS.

Och för sådana här små verktyg är den ett atomlager tunna kolvarianten grafen centralt.

– Grafen är ett mycket lovande tvådimensionellt material för nano-elektromekaniska system. Möjligheten att skala ner komponenter är stor eftersom materialet är nere på atomnivå i tjocklek, och har jättebra elektriska och mekaniska egenskaper. Här har vi lyckats skapa en piezoresistiv NEMS-accelerometer som är mindre än de bästa MEMS-accelerometrarna som finns idag, men med bibehållen finkänslighet, säger Xuge Fan.

Källa: KTH

12 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto KTH

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT