Piteås AI-expert

piteå.jpg

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, de stora techbolagen och framtidens vård. 

– AI är gränssnittet mellan medborgare och politik. Det påverkar oss redan mer än vad många vet, ett exempel är händelserna kring Cambridge Analytica och Facebook. Här kommer AI in och potentiellt påverkar den demokratiska processen och än så länge är vi bara i början på området. Alltför få bryr sig tillräckligt mycket om den här utvecklingen, tekniken kommer inte stanna, säger Anders Lundkvist, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Piteå. 

The Big Nine

Ett annat potentiellt problem är att AI-utvecklingen till stor del sker via de stora techbolagen, de kallade the big nine, bland annat Google, Amazon och Facebook. 

– Det här behöver politiken och politiker uppmärksamma. Ingen enskild kommun kan göra något åt utvecklingen men det är viktigt att förstå att den pågår, för det kan i hög grad påverka demokratins utveckling. 

Anders Lundkvist är sedan 2016 kommunalråd i Piteå, och det efter ett helt liv utanför politiken. Anders har under många år arbetat inom it på ett antal företag men när han fick frågan om det politiska uppdraget kunde han inte säga nej. Nu vill Anders Lundkvist öka medvetenheten kring AI och digitalisering i kommunen men även i hela Sverige, vilket han bland annat gör genom att föreläsa. 

anders-lundkvist.jpg

Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå kommun.

– Alla kommuner har stora utmaningar. Vi blir hela tiden äldre samtidigt som det föds mycket barn just nu, vilket inte går ihop rent ekonomiskt. Vi som kommun måste därmed bli bättre på att använda ny teknik och leverera nya tjänster. Det är ett av de budskap jag försöker få ut. 

Förutsättningar för framtiden

Trots diskussionerna kring Cambridge Analytica och the big nine, så vill Anders Lundkvist absolut inte framkalla en domedagsstämning. Anders menar att AI och digitalisering är en absolut nödvändighet för att möta framtidens utmaningar, speciellt för kommuner. 

– Socialtjänsten och äldreomsorgen har stor potential att automatisera olika tjänster och handläggningar av ärenden. Det finns otaliga pilotprojekt som körs runtom i landet men den stora utmaningen är att gå därifrån till fullskalig användning. Vi måste bli bättre på att ta hem vinsterna av digitaliseringen, vilket är ett arbete som leverantörer och kommuner måste göra ihop. 

– Vi behöver också bli bättre på att lita på tekniken. Ett konkret exempel är nattlig kameraövervakning för äldre i hemmet. Här har tekniken funnits länge men personal, brukare och anhöriga måste få in en acceptans för att det kan fungera. 

Hur ser Piteå kommun annorlunda ut digitalt om tre år?

– Vi ska ha ökat förtroendet från våra medborgare. Säkerhetsfrågan kommer prioriteras framöver, så att händelser likt den på Transportstyrelsen inte sker igen. 

– Vi ska bli av med våra ryggsäckar av gammal teknik och utrustning och istället satsa på snabba molnlösningar som är skalbara både uppåt och nedåt. Här måste molnleverantörer anpassa sig så att deras lösningar blir kompatibla med kommunverksamhet. Det är helt avgörande för kommuners utveckling och det finns inget alternativ till detta. 

17 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng