Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett smartare PI(o)Teå

pitea-iot-960640.jpg

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

PiteEnergi

PiteEnergi är ett kommunägt bolag som verkar inom områdena elnät, bredband, fjärrvärme och elhandel/elproduktion.

– Vi ska testköra ett antal olika interna och externa användningscase. Vi ser att IoT kan öka möjligheter att bibehålla kunder samt optimera en säkrare drift och leveranskapacitet internt. Baserat på den informationen ska vi framöver även kunna erbjuda helt nya tjänster till våra kunder, säger Jonny Axelsson, it-chef på PiteEnergi.

Ett lösningsexempel rör deras fjärrvärmeanläggningar som nu genom IoT-sensorer ständigt ska övervakas utan att någon behöver vara på plats. Detta ska kunna leda till vissa kostnadsbesparingar, hur stora är inte klart än.

 Tidigare har vi kört en rondering på rutin på fjärrvärmepumparna som ska säkerställa att de fungerar. Nu med uppkopplade sensorer kan vi istället göra ronderingen lite mer uppdelad och åka dit när vi ser att behovet finns. Istället kan personalen fokusera på andra uppgifter. Alla pumpar behöver inte servas i samma takt. Och när vi ser avvikelser i vibrationer så är det ett tecken på att något kan gå sönder, då kan vi byta ut de pumparna i förtid.

Utanför boxen-tänk

Andra tjänster handlar mycket om utvecklingen av smarta hem och städer. Jonny Axelsson ser ett behov av att som elhandelsföretag tänka nytt och utanför boxen, framöver kanske det inte räcker med att endast leverera fakturor och förbrukningsinformation längre.

 Vi vill vara förberedda för framtiden och då ser vi att vi måste skapa ett mervärde i våra lösningar. Vi vill på sikt kunna erbjuda en hel del nya tjänster, men vi vet inte riktigt inom vad än. Här är öppenheten mellan elbolag i landet otroligt bra, många är i startgroparna och delar med sig av erfarenheter och tips på tjänster, vilket självklart förenklar för oss.

I förlängningen ska IoT-satsningen också hjälpa hela Piteå kommun.

 Här finns ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete och framöver kan vi med koppling till den smarta staden erbjuda hållbarhetstjänster som hela kommunen kan ha nytta av.

8 januari 2019 Uppdaterad 16 april 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Kalmar Domkyrka Ovanifrån

Kalmars IoT-väg till hållbarhet

24 maj 2021 digit

Kalmar IoT-satsar för att bli en hållbar stad och att öka nöjdheten hos medborgarna, bland annat är kommunens grillplatser numera uppkopplade. Men digitaliseringschef Niklas Hörling hoppas på fler initiativ från regeringen så att kommuner kan samarbeta inom digitaliseringen. 

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet.