KTH utbildar cybersoldater

foto-forsvarsmakten.jpg

Varje dag sker hundratals cyberattacker mot svenska myndigheter. Attackerna är ett hot mot rikets säkerhet och det öppna, demokratiska samhället. Nu utbildar KTH framtidens cybersoldater i samarbete med Försvarsmakten.

– Bara det faktum att hela vårt globala ekonomiska system finns i datorer gör samhället enormt sårbart, säger Pontus Johnson, KTH-professor i nätverk och systemteknik, och projektledare för det nya Centret för forskning och utbildning inom cyberförsvar och informationssäkerhet som startas i januari 2020.

En tråkig överraskning

Han kallar situationen för oerhört allvarlig och poängterar vikten av att snabbt jobba för att minska den stora digitala sårbarheten i samhället.

– I början trodde ingen att det skulle vara så här svårt att få till säkra datasystem, det var en överraskning för alla samhällssektorer. Sedan dess har vi vant oss vid att aldrig någonsin kunna veta att vi är helt säkra mot angrepp.

Avvecklad trygghet

Pontus Johnson framhåller att följderna av en cyberattack riktad mot dagens samhälle skulle få svåra konsekvenser på grund av att flera tidigare manuella tjänster har avvecklats.

– Förr fanns manuella system som gjorde att vi klarade oss utan datorer. Men om vi idag förlorar vårt it-stöd så kommer vi inte att kunna falla tillbaka på sådana manuella system, för vi har avvecklat dem. Som ett konkret exempel har vi ju nästan inga bankkontor kvar.

För cybersoldaterna väntar flera viktiga uppgifter.

– De ska bygga och administrera säkrare system, och detektera intrång. Samhället skyddas genom att hackare upptäcks. Cybersoldaterna svarar genom att jaga ut inkräktarna och genom att få igång eventuellt förstörda system igen, avslutar Pontus Johnson.

Källa: KTH

17 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto Jimmy Croona/Försvarsmakten

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT